Publicitat
Cultura i Espectacles

Posant nota al cinema internacional

El concurs pla-seqüència ha seleccionat ja 100 obres

La creació de pel·lícules té una gran vitalitat
Publicitat

Terrassa va recuperar l’any passat, en plena pandèmia, el concurs de cinema en pla-seqüència que havia organitzat la Societat Coral Joventut Terrassenca –Coro Vell– durant nou edicions (2004-2012). Ho va fer amb el suport de la Taula de l’Audiovisual i de la Terrassa City of Film Unesco. La iniciativa va tenir una acollida excepcional. Es van presentar 1.772 pel·lícules provinents de 102 països d’arreu del món. Unes 150 van passar a la final i el primer premi va ser per la pel·lícula italiana “Je ne veux pas mourir”, de Massimo Loi i Gianluca Mangiasciutti.

L’espectacular acollida va constatar que el certamen havia de tenir continuïtat. En aquest 2021, a poques setmanes de tancar la inscripció (10 d’octubre), s’han presentat gairebé 500 obres, de les quals 103 han passat la preselecció. I el concurs reafirma de nou la seva etiqueta internacional. Les pel·lícules vénen de 40 països, des dels Estats Units i Austràlia, fins a Togo, Bangladesh, Zàmbia, Indonèsia, Vietnam, Rússia, Congo, Egipte, passant per la majoria dels països europeus.

L’organització està satisfeta a la vegada que inquieta per veure les creacions. En aquest sentit, el cineasta Antoni Verdaguer, membre del jurat, considera que “la gran participació del nou certamen local vol dir que el cinema es ben viu a tot el món i que ha valgut la pena recuperar la iniciativa del Coro Vell, una entitat més que centenària i molt lligada al cinema”.

En aquesta segona edició, el concurs ha posat límit a la data de producció de les pel·lícules a presentar (han de ser a partir de 2018) per acotar la participació i fer més viable el visionament de les obres. “Rebre 1.772 obres com l’any passat és moltíssim. Gairebé morim d’èxit. Ara ha anat millor perquè ho hem limitat en el temps i també fa que es pugui veure el més nou”.

El cineasta posa en relleu el tipus de certamen que és molt específic. “Les pel·lícules que es demanen han d’estar filmades en pla-seqüència i això vol dir que obres la càmera i vas gravant, però no pots parar. L’obra que es presenti al concurs de Terrassa, que ha de tenir una durada entre 3 i 40 minuts, ha de ser en un sol pla sense talls d’inici al final”.

Verdaguer, des del seu àmbit professional, destaca que hi ha filmografia recent amb aquesta tècnica de la càmera que filma sense pausa i cita la premiada “1917”, de Sam Mendes, que es va estrenar fa dos anys. Si anem enrere, recorda pel·lícules on es pot apreciar aquest tipus de treball com “El arca rusa” (2002), de Sokúrov, que destaca, precisament, perquè els seus 96 minuts estan rodats en pla-seqüència. I també “Sed del mal (1958) d’Orson Welles on hi ha un pla-seqüència amb unes imatges memorables.

D’aquest certamen local amb marca internacional se’n parlarà avui en l’acte de recepció als docents a l’era de la Masia Freixa. L’Ajuntament vol que el cinema formi part cada vegada més de les aules i vol animar a l’alumnat i al professorat a fer projectes audiovisuals.

Publicitat
Posant nota al cinema internacional
To Top