Publicitat
Cultura i Espectacles

Inventant històries

Autors terrassencs que publiquen llibres per a infants i joves

Llegir vol dir viure aventures i personatges /Alberto Tallón

En l’era de la imatge reivindiquen el llibre, la lectura de prop, perquè permet viure i compartir històries i no sentir-se mai sol, a més d’aprendre i enriquir el llenguatge. Durant l’any sempre hi ha una bona excusa per llegir, però en dates assenyalades, com les festes de Nadal, amb més temps lliure, encara hi ha més oportunitats. Aprofitant que s’acosta Reis i que aquesta és la festa per excel·lència dels infants, hem parlat amb escriptors terrassencs de literatura infantil i juvenil amb obres premiades i traduïdes a diverses llengües.

Són Josep Lluís Badal, Salvador Comelles, Josep Gòrriz i Tessa Julià. Coincideixen en el fet que les seves creacions s’inspiren a partir de les vivències quotidianes i que la majoria d’elles no tenen edat. Tots s’han dedicat professionalment a la docència i estan convençuts que aquest contacte diari amb gent més jove també és motivador.

Els autors entrevistats creuen que es publica molt, però que no tot és bo, com sol passar amb totes les coses artístiques. Són grans defensors dels il·lustradors i també de les editorials que cuiden les publicacions de l’obra fins al màxim. Ells es manifesten prudents i pacients. Com diu l’autor Josep Lluís Badal, el que està escrit sempre es pot llegir amb els fills i néts a l’espera que un dia surti publicat. Ell, però ha estat de sort aquest 2021 perquè el seu llibre “Googol”, d’un nen que s’escapoleix de casa, ha vist la llum a les llibreries. Salvador Comelles també ha estrenat “Arbres”, uns arbres que trenquen amb la idea que han de ser forts i invencibles perquè n’hi ha que són fràgils i tenen por i cauen i ploren.

Tessa Julià: “M’inspiro en el meu entorn perquè la realitat és prou estimulant”

Compagina els contes infantils amb la novel·la juvenil i per a adults. Considera que l’entorn més pròxim és una bona font d’inspiració per crear una història de ficció. “Treballar en el món de l’educació, com jo he fet durant molts anys, generar moltes històries i a partir d’aquí pots imaginar una per escriure. I també en el dia a dia hi ha experiències que poden ajudar i servir”. L’escriptora diu que hi ha històries i llenguatges matisats en funció de l’edat, però reconeix que hi ha obres que són molt obertes i no s’hi haurien d’encasellar. El seu nou llibre, “Les Brufes”, parla d’una bruixa i d’una fada que no són perfectes i està escrita amb Anna Rispau.

Salvador Comelles: “Les vivències són un punt de partida per imaginar”

Va ser lector de la revista “Cavall Fort” i la mateixa li va concedir el premi l’any 1980 per “Un desembre congelat i altres contes”. A partir d’aquí, tot va anar rodat i bona part dels llibres han tingut reconeixement i han estat traduïts al castellà, gallec i francès. Explica que les vivències proporcionen moltes històries imaginàries per desenvolupar i que les mateixes poden ser compartides per a totes les edats. Aquest any ha publicat “Arbres”, que parla d’uns arbres que tenen sentiments, com si fóssim persones humanes”. L’autor ha volgut desmitificar que l’arbre sigui un element fort i poderós.

Josep Lluís Badal: “M’agrada que els personatges siguin molt lliures”

Fa més de dues dècades que publica llibres conreant tots els gèneres: narració, novel·la, poesia i literatura infantil, a més de l’assaig-novel·la. Ho fa amb molt bona escriptura i imaginació perquè la seva obra és reconeguda, ha estat premiada i traduïda a diferents països. Pel que fa a la literatura infantil i juvenil, explica que “m’agrada crear personatges que siguin molt lliures, que inicien un camí, que sigui ell mateix i no com les altres persones volen que sigui”. L’escriptor posa per exemple aquest personatge amb Googol, el nen protagonista del nou llibre que ha publicat aquest 2021. Googol fuig de casa per viatjar cap a territoris fantàstics.

Josep Gòrriz: “El lector s’ha de sentir atrapat i creure’s els personatges”

La seva bibliografia és densa -gairebé 80 llibres publicats- i premiada. Són històries de narrativa infantil, juvenil i algunes per a adults. Amb la seva expertesa, creu que la clau d’èxit és que les històries siguin un mirall. “El lector, sobretot, els joves, han de sentir-se atrapats i creure’s els personatges”. És per aquest motiu que el motiva crear trames d’intriga i enigmàtiques. Ha treballat des de l’aula i fora d’ella per fomentar la lectura i l’escriptura. “Els que funciona molt bé és demanar redaccions i fer lectures dramatitzades”, diu.

Llibres il·lustrats

Tot llibre agafa valor amb l’escriptura, però en el cas de la literatura infantil i juvenil hi suma la il·lustració. La terrassenca Anna Clariana (a la imatge)  és una artista reconeguda en il·lustrar històries tant si ha d’acompanyar la narració o, a la inversa, la de generar-la amb el dibuix perquè s’escrigui. Clariana ha fet dibuixos per llibres d’escriptors terrassencs de literatura infantil, com ara Tessa Julià (“Un secret a les butxaques”) i Josep Lluís Badal. Ara mateix, podem veure la seva creativitat i pinzellada en el Portal del Sant Roc, on ha dibuixat escenes familiars sobre les quals val la pena detenir-se i observar-les amb calma.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Inventant històries
To Top