Publicitat
Cultura i Espectacles

La cultura no s’atura

[ Mercè Boladeras i Jordi Guillem] 

Arriben uns quants dies de vacances i cal aprofitar el temps de lleure amb les activitats que ens agraden. Us proposem alternatives en l’àmbit de la literatura i l’audiovisual. Tot amb ADN terrassenc, o bé perquè en els autors del llibre o de la música estrenada ho són o bé perquè a les sèries i a les pel·lícules hi ha actors i actrius de la ciutat o han estat rodades aquí.

LLIBRES

“Morir-ne disset”, de Sergi Belbel. Editorial 62

És la primera novel·la del director i dramaturg teatral ple d’èxits i amb la que va guanya el Sant Jordi de 2021 de manera sorprenent. Belbel relata una història d’un ludocriminal, amarada d’humor negre, d’un personatge que ha decidit matar a aquelles persones que li fan nosa. El jurat ha dit que el seu llenguatge compleix amb una tradició que l’agermana amb veus com Francesc Trabal i la Colla de Sabadell.

“Tren a Maratea”, de Vicenç Villatoro. Editorial Proa

És un dels escriptors de Terrassa més premiats. Vicenç Villatoro publica “Tren a Maratea”, una novel·la curta, cuinada arran del confinament, que narra el viatge de retorn que fa un home gran al seu poble d’origen, a Maratea, un poble al sud d’Itàlia. El protagonista va marxar en temps de guerra (la Segona Guerra Mundial) per lluitar al bàndol dels partisans. És una reflexió sobre la mirada individual vers la col·lectiva.

“LLuny vol dir mai més”, de Marc Cerrudo. Editorial Amsterdam 

A través d’un exèrcit de veus i un imaginari desbordant, la primera novel·la de Marc Cerrudo Boada ens endinsa en un periple urbà de vint-i-quatre hores, mirall infal·lible de la tragicomèdia de viure a la ciutat en ple segle XXI. És un relat marcat per la culpa i la pèrdua amb l’humor més agosarat. El punt de partida és la d’un noi que escapa el mateix dia que compleix un any d’un accident que li va canviar la vida.

“Les veus del Mekong”, de Conxita Taurell i Rosa Pi. Editorial Tushita  

El llibre és un relat de viatges sobre Indoxina. Ens endinsem per Laos, Cambodja, Vietnam, Tailàndia i Myanmar, a partir de dues amigues viatgeres que són Conxita Taurell, de Sabadell, i Rosa Pi, de Terrassa. La Rosa aporta al llibre cinc contes il·lustrats a partir de les impressions que ha recollit. Taurell em fa la crònica després d’observar molts detalls a cada país i comunitat.

“El telón del delirio”, d’Anna Espí Pumarola. Editorial Caligrama 

La segona novel·la d’Anna Espí narra la història de tres personatges atrapats en el seu passat. Tenen por a ser rebutjats i es per això que amaguen els seus sentiments i les seves ferides. Quan sembla tot perdut, una autèntica passió, el ball, farà que puguin remuntar. Els tres personatges estan situats a Buenos Aires, Barcelona i Londres i a tots els espera, com al lector, un fi inesperat. El llibre es presenta el dia 21 d’abril (dijous) a l’espai La Revolta.

SÈRIES

“Félix”, de Cesc Gay (2018). Movistar +

L’actor terrassenc Pere Arquillué és un dels protagonistes d’una de les sèries que més èxit va tenir a Movistar +. Es tracta de “Félix”, una comèdia d’intriga dirigida pel cineasta barceloní Cesc Gay. Rodada a Andorra, aquesta peculiar minisèrie explica la història del Félix del títol (Leonardo Sbaraglia), que es posa a buscar una dona que acaba de conèixer i ha desaparegut. Comparteix aquesta travessia misteriosa amb un amic seu, el periodista que interpreta l’egarenc Pere Arquillué. Es tracta d’un treball tan ben filmat com interpretat, que aconsegueix el sempre difícil equilibri entre la comèdia i el thriller. Com a teló de fons, les nevades valls andorranes.

“Moebius”, d’Eduard Cortés i Patricia Font (2021). TV3 i HBO Max

Una de les sèries de TV3 que més èxit ha tingut té dos terrassencs al seu repartiment: Manel Llunell i Jordi Garreta. Amb grans dosis de misteri i foscor, la sèrie transita per les vivències d’un grup de nois d’un poble català que es veuran involucrats en la investigació de la mort d’un d’ells. Una professora encapçala les investigacions amb relació a un possible cas d’assetjament que podria explicar el fatal desenllaç.

“Sky Rojo”, d’Álex Pina, creador, i Albert Pintó (2021). Netflix 

La Coral, la Wendy i la Gina són tres prostitutes que s’escapen del club on treballen explotades pel seu proxeneta. El que podria semblar una sèrie dramàtica és una comèdia passada de rosca, molt ben filmada i amb tocs clarament “pulp”. El terrassenc Albert Pintó és un dels directors d’aquest divertidíssim artefacte televisiu, interpretat per Verónica Sánchez, Lali Espósito, Yany Prado i també el català Enric Auquer.

“Hache”, de Verónica Fernández (2019). Netflix 

Els platós del Parc Audiovisual de Catalunya, a la nostra ciutat, van acollir el rodatge de les dues temporades de la popular sèrie de Netflix, en la qual la terrassenca Mercè Paloma es va encarregar del vestuari. Inspirada en fets reals, narra la vida d’una traficant d’heroïna a la Barcelona dels anys 60, interpretada per Adriana Ugarte. Hi apareixen Eduardo Noriega i Ingrid Rubio, entre d’altres.

“La casa de papel”, d’Álex Pina (2017-2021). Netflix 

El cineasta terrassenc Albert Pintó és un dels directors de la cinquena i darrera temporada d’una de les sèries més icòniques de la història. Es tracta de “La casa de papel”, una ficció que no necessita presentació. Antena 3 va començar-la a emetre fa cinc anys fins que Netflix la va llançar al mercat mundial i va esdevenir un fenomen de masses fins i tot als Estats Units. La història gira entorn d’una peculiar banda de lladres capitanejada pel Professor (Álvaro Morte) que decideix entrar a robar a la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre. I tot s’embolica.

MÚSICA

“10 minutos”, de Miki Núñez

El cantant terrassenc d’èxit va estrenar el passat mes de gener “10 minutos”, un tema pop i divertit amb el qual tracta de trencar l’estigma que el “noi guapo” sempre aconsegueix tot el que vol i a la primera. L’artista ha explicat que van compondre aquest tema amb la idea específica que el videoclip estigués ambientat en una universitat i inspirat en la sèrie Sex Education.

“Com vols que et parli jo d’amor?” de Gemma Humet

El tema triat, “Com vols que et parli jo d’amor?” forma part del nou àlbum “Rere tot aquest fum”, de la cantant i pianista de Terrassa Gemma Humet que acaba de sortir a la llum amb Satélite K. El nou treball fa un viatge cap a l’amor romàntic, en el que reflexiona sobre les incoherències que aquest sentiment ens genera i, sobretot, veient que sense amor propi no hi manera possible d’estimar.

“0822”, de Lildami i Killah Man

Lildami, nom artístic de Damià Rodríguez, juntament amb Killah Man, han estrenat “0822”, un tema que van compondre plegats a principis d’aquest any i que el mateix Lildami havia anunciat a les xarxes amb un missatge enigmàtic que reproduïa aquesta xifra, en referència al codi postal de Terrassa. El tema tracta de la superació personal i també d’anteposar-se als problemes diaris.

“A poc a poc”, de Doctor Prats 

La banda egarenca Doctor Prats ha llançat “A poc a poc”, avançament del nou àlbum del grup, que sortirà el 29 d’abril. La cançó, que s’acompanya de vídeo, apunta la filosofia del nou disc, que parlarà de la importància de viure cada moment. Els membres del grup van manifestar que “cal aprofitar el temps al màxim perquè crisis com les que estem vivim ara tenen moltes derivades”.

“Ho sento”, de Galgo Lento i Ariox 

El tema “Ho sento” forma part del nou àlbum “Mama, l’amor em dona mal de cap” de Galgo Lento, nom artístic del jove cantant terrassenc Martín Galan, i Ariox. Ambdós compartiran concert el 29 de maig a l’escenari de la Nova Jazz Cava. Els artistes oferiran un repertori que s’emmarca en l’anomenat “pop de butxaca” amb lletres que parlen de la quotidianitat i la precarietat.

Nit dels museus. MNACTEC.

Museus

Si us quedeu a Terrassa podeu visitar i revisitar els museus que tenim a l’abast de diversa temàtica però totes elles relacionades amb la ciutat, la seva història i patrimoni. El Museu de la Ciència i la Tècnica estarà obert el dijous i diumenge de 10 a 14.30 h i el dissabte de 10 a 14.30 h i de 16 a 19.30 h uns metres més a baix, en el Parc de sant Jordi, hi ha la Masia Freixa que restarà oberta cada dia amb visites guiades a les 12 h. A més d’aquestes dues ofertes, tenim el conjunt de la Seu d’Ègara que obrirà el dijous i el dissabte d’11 a 14 h i el dissabte de 190 a 13.30 h i de 16 a 19 h. El Museu Tèxtil obrirà el diumenge de 10 a 14 h. Per altra banda, cal tenir en compte que el Castell Cartoixa de Vallparadís i la Casa Alegre de Sagrera estaran tancats fins al dimecres que ve vacances .

PEL·LÍCULES 

“Libertad”, de Clara Roquet (2021). Movistar + 
Als darrers premis Goya, “Libertad” es va endur dues estatuetes, la de millor direcció per a Clara Roquet i la de millor actriu de repartiment per a la també catalana Nora Navas. El punt fort d’aquest magnífic drama familiar intimista rodat a la Costa Brava són els actors. Un dels secundaris és el terrassenc Òscar Muñoz. El film és, però, un “tour de force” entre dues adolescents de 14 i 15 anys, les esplèndides Maria Morera (Nora) i la colombiana Nicolle García (Ángela). L’amistat que sorgirà entre elles durant un estiu a la casa familiar és el punt de partida de “Libertad”, una òpera prima en la qual Clara Roquet deixa palesa la seva sensibilitat amb la càmera i la seva enorme capacitat en la construcció de personatges.

“¿A quién te llevarías a una isla desierta” de Jota Linares, 2019. Netflix

L’actriu terrassenca Andrea Ros desplega tot el seu talent interpretant un dels papers protagonistes d’aquest drama generacional dirigit per Jota Linares en base a una obra seva. Presentat al Festival de Màlaga, el film explora les relacions entre quatre amics que conviuen durant vuit anys en el seu propi univers, un pis de Madrid. A banda de Ros, hi surten Pol Monen, Jaime Lorente i María Pedraza.

“La hija de un ladrón”, de Belén Funes (2019). Google Play, Apple, Rakuten

L’any 2019, Belén Funes va guanyar el Goya a millor direcció novell i Greta Fernández (filla del gran Eduard Fernández) la Concha de Plata a millor actriu al Festival de Sant Sebastià. Va ser per “La hija de un ladrón”, un film rodat en part al Parc Audiovisual. Funes ens acosta al dia a dia de la Sara, una noia de 22 anys que ja és mare, vol formar una família i es retroba amb el seu pare (Eduard Fernández).

“Un monstruo viene a verme”, de Juan Antonio Bayona (2016). Netflix, Disney +, Amazon

Encara que no ho sembli en veure la pel·lícula, la pràctica totalitat d’un dels films més exitosos de Jota Bayona es va rodar al Parc Audiovisual de Catalunya, a la nostra ciutat. Inspirant-se en la novel·la de Patrick Ness, el cineasta barceloní explora les pors d’un nen després de la separació dels seus pares i la malaltia de la seva mare. El film va dur a Terrassa Sigourney Weaver, Liam Neeson i Felicity Jones.

“[Rec]3. Génesis”, de Paco Plaza (2012). Netflix, Filmin, Disney +

La tercera i darrera entrega de la famosa saga REC, Paco Plaza tanca tota una sèrie de zombis en un vaixell en alta mar. El vaixell en qüestió va ser el Parc Audiovisual de Catalunya, que conserva encara força espais del film. L’actriu terrassenca Andrea Ros, que ja sortia a la segona part, torna a tenir-hi un pes important, al costat de Leticia Dolera, Àlex Monner, Itziar Castro, Diego Martín i evidentment, el gran Javier Botet.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top