Publicitat
Cultura i Espectacles

Puja a escena el Primer Premi de Textos teatrals Àngels Poch

El director teatral Ramon Falcó i l’Esbart Teatral de Castellar del Vallès ha agafat el compromís

L'equip artístic que portarà a terme l'estrena de l'obra premiada "El retorn"

De vegades l’atzar fa que aparegui en el camí per partida doble. Òmnium va confiar la revisió ortogràfica del text guanyador del Primer Premi de Teatre Àngels Poch de Terrassa a Ramon Falcó que, a la vegada, és director i actor de la companyia Esbart Teatral de Castellar del Vallès. Falcó diu que en llegir l’obra, “El retorn”, de Manuel Brugarolas, va quedar atrapat i es va oferir de portar-la a escena. Òmnium va rebre la proposta amb molta satisfacció perquè el text guanyador es podrà veure representat que també és el propòsit d’aquest certamen en homenatge a l’actriu terrassenca.

“El retorn” és la primera obra del Premi de Teatre Àngels Poch, el més jove de tots els que es concedeixen en la Nit del Misteri (la d’enguany serà el dimarts, 28 de juny) d’Òmnium perquè la convocatòria es va crear l’any 2021 i ho va fer de la mà de la família d’Àngels Poch. L’obra descriu el xoc emocional que es produeix entre antics amics de joventut, pertanyents a diferents ètnies de Bósnia-Herzegovina, quan es retroben després de la guerra, al cap dels anys, en situacions personals diferents.

Falcó ha manifestat que “de seguida que avançava en la lectura ja vaig constatar que m’agradava molt i que m’encantaria portar-la a l’escenari”. Subratlla que “és una obra molt colpidora que emociona molt, especialment a aquelles generacions que vénen de pares i avis que van patir la guerra civil. Les persones que estimes que perds en una guerra sempre retornen”. També afegeix que el text té una molt bona escriptura i ritme.

El director ja ha començat els assajos i amb la fita d’estrenar a la tardor, el 28 de novembre, a Castellar. L’obra estarà produïda per l’Esbart Teatral de Castellar del Vallès i interpretada per Jaume Clapès, Agnés Hernàndez, Joan Romeu, Olga Torrents i Dolors Castells. L’ajudant de direcció és Cinta Serrats i el muntatge musical i la il·luminació és del mateix actor Jaume Clapès.

Explicar Falcó que es tracta d’un elenc artístic que forma part de la companyia i que suma expertesa. Dos dels actors, Jaume Clapés i Joan Romeu, s’han decantat per la formació teatral perquè si volen dedicar professionalment. Altres membres, com la Dolors Castells, Agnés Hernàndez i Olga Torrents, compten amb una llarga trajectòria a la companyia que és un referent a Castellar i a l’escena amateur.

Drama i comèdia

El director de l’obra ha tingut a l’Esbart Teatral de Castellar com una segona casa. “Estic vinculat a la companyia de tota la vida, des dels 18 anys i ara ja fa més de 50 anys. Com en tants grups de teatre amateur hi ha molts membres que fem interpretació i direcció”. Falcó ha dirigit una quinzena d’obres de drama o comèdia i d’autors de primera línia com Molière, Goldoni, Benet i Jornet… i I també ha portat a terme espectacle de poesia i lectures dramatitzades.

L’amor i la passió de Falcó pel teatre no té res d’estrany perquè de fet ell tenia vocació des de petit i es volia dedicar professionalment. El director de l’obra “El retorn” va estudiar a la delegació de l’Institut del Teatre de Terrassa en una etapa en la qual va poder conèixer a grans mestres de l’ofici com Feliu Formosa, Marissa Josa i la mateixa Àngels Poch (Terrassa, 1948-2015). Quan va acabar, va decidir dedicar-se, però com amateur i continuar exercint la seva feina en una multinacional, en la que es va prejubilar fa un temps com a tècnic de medi ambient.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Puja a escena el Primer Premi de Textos teatrals Àngels Poch
To Top