Lucía Lacarra i Matthew Golding estrenen peça a LaFACT Cultural
Les dues estrelles mundials donen el tret de sortida a la temporada de dansa de tardor amb "In the still of the night"

- Lucía Lacarra i Matthew Golding estrenen peça a LaFACT Cultural
Ara a portada
Publicat el 10 d’octubre de 2022 a les 12:14
Actualitzat el 11 d’octubre de 2022 a les 22:10
Després de la represa després de la pausa estival de la 39a Temporada BBVA de Dansa amb “El llac dels cignes”, la Factoria Cultural de Terrassa presenta una nova proposta amb dues estrelles mundials. Lucía Lacarra i Matthew Golding, ella figura del San Francisco Ballet i del Ballet de Munich, hi estrenaran peça aquest dissabte a les 20 hores, donant el tret de sortida a la temporada de tardor.
Lacarra i Golding porten a la nostra ciutat la seva última producció, “In the still of the night”, on s’inspiren en la música i l’estètica dels anys 60. Ambdós ballarins van iniciar un camí artístic plegats amb l’espectacle “Fordlandia”, que els espectadors de LaFACT ja van poder veure el 2021, i ara hi tornen amb una nova producció estrenada a Alemanya. Ja fa un any del seu pas pel país germànic, i Lacarra assegura que la rebuda del nou espectacle està sent “meravellosa”. La clau, segons ella, és “l’ambient màgic, l’emoció i la combinació de la dansa amb elements audiovisuals projectats”.
Per a la ballarina, les diferències entre “Fordlandia” i “In the still of the night” són més que evidents. Encara que ambdues utilitzin el recurs de les projeccions, la primera es va crear inspirada en les emocions que els ballarins van sentir durant el confinament i la pandèmia, la que arriba a LaFACT aquesta setmana va més enllà: “és una història original, tasca que a la dansa no és gens fàcil amb només dues persones”, explica.
“In the still of the night” és un viatge emocional on el present i el passat s’entrellacen tot explicant-nos una història on el públic esbrinarà què va passar en el passat per entendre el present d’aquesta parella. És un espectacle que vol trencar els costums de la dansa, que normalment “explica les històries de manera lineal, cronològica”, detalla Lacarra. En aquest cas, la parella de ballarins es vol acostar a un format més cinematogràfic. “A través de flaixbacs, com si fos una pel·lícula, ensenyem una nit del passat, per entendre la parella”. Lacarra afegeix que, amb aquesta tècnica, volen aconseguir “un efecte sorpresa” per a l’espectador.
Les coreografies, dissenyades per Matthew Golding, estan acompanyades de vestuari i música dels anys 60 que ens evoquen als clàssics cinematogràfics com “Grease” o “Ghost”. Una hora d’una bella dansa on sonaran temes de Five Satins, Philip Glass, Ben E. King & The Drifters, Edith Piaf, Max Richter, Righteous Brothers o The Ronettes.
Lucía Lacarra, nascuda a Zumaia, va ser la musa de Roland Petit i Helgi Tomasson, i va ballar papers protagonistes a ballets de John Neumeier, John Cranko i Kenneth MacMillan. El seu repertori va des de Marius Petipa fins a Jerome Robbins, George Balanchine, Edwaard Liang i Christopher Wheeldon.
Per la seva banda, Matthew Golding, nascut al Canadà, va estudiar a Estats Units i a la Royal Ballet School de Londres. Com a ballarí ha estat influenciat pel Het National Ballet a Amsterdam. Ell és el que aporta a l’espectacle “el vocabulari i la inspiració”, tot i que el procés per fer realitat la producció és conjunt.
https://www.youtube.com/watch?v=0yZaa21EEpM
https://www.diarideterrassa.com/cultura-ocio/2021/12/01/terrassa-dansa-la-factoria-cultural-2/