Publicitat
Esports

Demanen tres anys de presó per a Cabello

L’Audiència Provincial ha assenyalat per a aquest dilluns un judici contra l’expresident del Terrassa FC Guillermo Cabello

Guillermo Cabello, a l’Estadi Olímpic en la seva etapa com a president del Terrassa FC / Nebridi Aróztegui

L’Audiència Provincial ha assenyalat per a aquest dilluns un judici contra l’expresident del Terrassa FC Guillermo Cabello. La Fiscalia l’acusa de ser el presumpte autor d’un delicte d’insolvència punible en el cas Terrassasports que l’enfronta des de fa anys amb l’Ajuntament.

L’expresident del Terrassa FC Guillermo Cabello, i altres sis persones vinculades a la Fundació Esportiva Privada Terrassa FC i diferents empreses relacionades, estan acusats per la Fiscalia d’un delicte d’insolvència punible. La celebració del judici, a l’Audiència Provincial, està prevista el dilluns a les 9.30 del matí. El cas es deriva del conflicte judicial que manté la Fundació, de la qual Cabello n’és el president, amb l’Ajuntament de Terrassa a causa de la imposició d’un cànon econòmic per l’ús dels terrenys de les Palmeres, de titularitat municipal. En aquest solar s’aixeca el complex esportiu Terrassasports que gestiona la Fundació i els camps de futbol que utilitzen els equips del Jabac, entitat que forma part de la Fundació. L’acusació manté que Cabello i la resta de processats van constituir un teixit de societats per tal d’eludir el pagament de la quantitat imposada per l’administració municipal i el posterior embargament que es va dictar després de la primera sentència judicial i que no s’ha pogut executar.

El Ministeri Fiscal demana tres anys de presó per a cadascú dels acusats i vint mesos de multa amb una quota diària de 12 euros (uns 7.200 euros). A més, es demana per a les persones jurídiques acusades, és a dir per a les empreses implicades, penes de tres anys de multa amb una quota diària de 12 euros (uns 12.900 euros en total).
La insolvència punible és un delicte que es comet quan una persona realitza determinants moviments en el seu patrimoni per eludir el pagament d’un deute. Es castiga amb pena de presó entre 1 i 4 anys i multa entre 12 i 24 mesos.

Aquest procediment penal s’ha iniciat després del contenciós-administratiu que encara està obert entre la Fundació i l’Ajuntament de Terrassa pel comentat cànon d’utilització de les Palmeres del qual s’han derivat aquestes presumptes responsabilitats posteriors. El procés contenciós-administratiu està a la recta final després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya rebutgés el darrer recurs presentat per la Fundació.

L’origen

Aquest entramat de societats va quedar reflectit en la sentència del 18 de maig de 2015 que va resoldre el recurs que havia presentat la Fundació Privada Esportiva Terrassa FC contra la decisió municipal de cobrar una quantitat 24.735 euros mensuals per l’explotació dels terrenys de les Palmeres. La jutgessa, que no va acceptar el recurs i va donar validesa al cànon, va detallar en la sentència aquesta situació. En la seva anàlisi de la realitat econòmica de la Fundació, va destacar “l’opacitat i la contradicció a l’hora de mostrar els números relatius” a la seva activitat. La sentència detallava els vincles mercantils de diferents empreses relacionades amb el Terrassasports , totes elles amb vincles entre elles i amb la participació comuna de Guillermo Cabello i alguns familiars. “Aquest entramat societari té com a conseqüència que la Fundació difícilment tindrà interès a percebre ingressos en concepte de lloguers competitius i ajustats al mercat i, d’altra banda, resulti impossible conèixer quin és el benefici real que aquestes empreses obtenen per les seves activitats.” D’acord amb aquest raonament, la jutgessa sostenia que no es podia determinar la capacitat de la Fundació per pagar el cànon.

El fiscal l’acusa a ell i a altres sis persones de gestió irregular per no pagar el cànon del Terrassasports

Aquest és un nou capítol del conflicte entre la Fundació i l’Ajuntament, ara en un escenari judicial nou. Les diferències entre ambdues parts van néixer arran d’un acord de la junta de govern municipal de juliol de 2010 mitjançant el qual es modificava el plec de condicions de la concessió dels terrenys de les Palmeres i imposava un cànon de 24.735 euros mensuals, establint que l’impagament del mateix significava l’anul·lació de la concessió. La Fundació va presentar un recurs contra aquesta decisió que ha estat desestimat en diferents oportunitats.

L’Ajuntament va imposar aquest cànon econòmic per entendre que la Fundació no complia amb l’acord de destinar una part dels beneficis al Terrassa FC, el punt pel qual l’administració municipal va concedir el permís per construir l’equipament esportiu en terrenys municipals. El canvi en el plec de condicions es va fer després que la Fundació i el Terrassa FC, que fins aleshores tenien Guillermo Cabello com el mateix president, trenquessin la seva relació i s’obrís un conflicte en relació amb les obligacions de cada part. També l’Ajuntament es va fer càrrec de la gestió de l’Estadi Olímpic, que estava concedida a la Fundació i que li va ser retirada arran del conflicte.

Aquesta entitat sempre ha dit que el cànon era abusiu i que no estava en condicions d’afrontar-lo, ja que posava en risc l’activitat, tant del Terrassasports com dels equips del Jabac. I ha recordat que la inversió econòmica per a la construcció del complex va anar a càrrec de Guillermo Cabello. El fet que la Fundació no hagi abonat la quantitat establerta des de 2010 ha generat un deute d’uns 3,5 milions d’euros.

Extinció de la concessió de les Palmeres

El futur del centre esportiu Terrassasports i dels camps de futbol de les Palmeres està pendent d’una darrera decisió judicial després del recurs presentat per la Fundació a la darrera sentència favorable a la decisió de l’Ajuntament d’establir un pagament mensual per l’explotació del complex en terrenys municipals. El ple de l’Ajuntament de Terrassa va aprovar l’octubre de 2020 l’extinció de la concessió a la Fundació Esportiva Privada Terrassa FC. La intenció manifestada de l’administració municipal és obrir el procés per una concessió a un nou operador i garantir la continuïtat del Jabac en els camps de futbol si es deslliga de la Fundació.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Demanen tres anys de presó per a Cabello
To Top