Publicitat
Diners

El rol de les emocions en la presa de decisions

Quan prenem decisions és fonamental el rol que hi tenen les emocions, tant les anomenades “positives” com les anomenades “negatives”. Les cometes en la valoració de si són negatives o positives és perquè moltes vegades valorar-les d’una manera o una altra no és fàcil. Però encara que no les puguem classificar de manera massa precisa sí que hem d’entendre que tenen un rol fonamental en la presa de decisions perquè el directiu ha de ser conscient que aquestes emocions afecten les persones que ell dirigeix, i l’afecten a ell mateix també.

Les emocions ens afecten, i de fet la reacció emocional acostuma a ser molt immediata i a tenir una energia molt potent i intensa al darrera. Per tant aquesta energia ben canalitzada pot crear els camins per aconseguir molts propòsits empresarials importants, ara bé, mal canalitzada pot portar precisament a situacions molt destructives. I com es poden canalitzar correctament les emocions? Doncs principalment amb l’autoconeixement del directiu, però més important amb el coneixement d’aquells a qui dirigeix, mitjançant l’interès sincer per les emocions dels altres, i el per què s’han produït. I, encara més important, com es pot arribar a aquest autoconeixement de les pròpies emocions? Doncs agafant consciència de les nostres emocions predominants, és a dir de la nostra tendència emocional. El directiu primer es coneix a ell mateix, i és capaç d’acceptar allò que sent. A continuació intenta trobar maneres assertives d’expressar-ho, tan aviat com sigui possible, després de notar allò que sent. I, un cop fet aquest treball personal, serà capaç d’entendre i assistir el seu equip per tal que tinguin l’opció de notar el que senten i expressar-ho. Un cap empàtic i expressiu ajuda els altres a atrevir-se a expressar-se. La comunicació assertiva és molt important en les empreses, i practicar amb l’exemple és bàsic. Les emocions en el fons no són ni bones ni dolentes, senzillament, són. Són com l’onada que fa que el surfista pugui anar a velocitats de vertigen sense perdre l’equilibri, i fluir amb la situació del mar. En les empreses és el mateix. Les situacions en ocasions produeixen emocions, que d’entrada poden fer sentir les persones malament, la més important de les quals és la por, però en altres casos, quan ens sentim tractats de manera injusta, pot ser la ira. Aquestes emocions, quan les sentim, les podem acceptar o amagar. Acceptar-les ens dóna l’opció de poder transformar aquella energia que ens generen, i prendre accions que no ens vagin en contra. Potser d’entrada, la seva primera utilitat serà senzillament aprendre a expressar-nos i comunicar-nos de manera assertiva amb les persones de l’empresa. I, a partir d’aquí, potser un segon pas podria ser veure què amaguen aquestes emocions, per tal d’entendre’n l’origen, i poder trobar nous camins per transformar la situació original, per tal que la següent vegada ja no ens sentim així. Més senzill és entendre les emocions més positives per veure la força motivadora que tenen per emprendre projectes en equip. Quan ens agrada compartir la feina amb d’altra gent, ens sentim escoltats i recolzats i les nostres aportacions són valorades, l’alegria que es genera ajuda a crear coses molt millors.

A les empreses on hi ha un clima d’acceptació de les emocions i de comunicació assertiva, on es vigila que es creïn emocions positives, i es canalitzen les negatives, les persones hi van a treballar molt més contentes i, per tant, potser deixa de ser tan important la feina concreta a fer, i les persones accepten fer coses que potser els agradin menys, perquè en canvi els dóna sentit el fet de compartir-les amb els altres.

Les emocions són importants a nivell individual però encara és més important com aquestes interactuen, perquè precisament per la força que amaguen les emocions negatives poden fer que un més un sigui igual a zero, de la mateixa manera com les positives poden fer que un més un pugui ser tres. Per tant, millor sumar.

La autora és: Dr. (Ph.D.) en Direcció d’Empreses, IESE Business School i sòcia de l’assessoria Getapartner.
natalia.cuguero@getapartner.com

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top