Publicitat
Diners

El 17% dels catalans amb feina està en risc de pobresa o exclusió

El 17% dels catalans amb ocupació, la qual cosa suposa un de cada sis treballadors, està en risc de pobresa o d’exclusió social, afectant unes 575.000 persones, un 15% més que fa un any. Són dades d’un informe elaborat per UGT de Catalunya amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, que indica que ha augmentat la intensitat de la pobresa en el treball entre les dones i els menors de 25 anys. Així, el nombre de dones en risc de pobresa en el treball ha crescut un 40% enfront de l’increment d’un 15,6% dels homes, i entre els joves de 18 a 25 anys han sofert un repunt del 127% enfront del 26% de les persones de 25 i 64 anys.

A més, segons UGT, una de cada dues persones que es troben a l’atur (48,3%) està en situació de risc de pobresa o d’exclusió social. Per això, el sindicat va reclamar ahir "salaris dignes", augmentant el salari mínim interprofessional (SMI) per complir amb la Carta Social Europea i aconseguir el 60% del salari mitjà, que en el cas de Catalunya se situa en uns 1.100 euros, entre altres mesures. UGT també demana la derogació immediata de les darreres reformes laborals imposades que han "provocat l’empitjorament de les condicions laborals i la desprotecció dels treballadors i treballadores", així com el foment de la contractació indefinida i la jornada completa com a model general de la contractació laboral. El sindicat exigeix també la dotació a la Inspecció de Treball de més recursos i més personal per tal de perseguir amb més intensitat el frau en la contractació temporal, les falses cooperatives, la utilització de falsos autònoms, la falsa parcialitat, les hores extraordinàries treballades fora del previst per la llei, els incompliments dels convenis col·lectius i la discriminació en la contractació. Per una altra banda, el desenvolupament del dret a la renda garantida de ciutadania (RGC) ha d’ajudar les persones a lluitar contra la "incertesa que genera no tenir uns ingressos suficients, afavorir mitjançant polítiques actives la inserció laboral de les persones beneficiàries i ampliar aquest dret cap a col·lectius vulnerables que actualment no estan protegits per aquesta llei".

Commemoració
Ahir es va commemorar el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa. LaUGT de Catalunya va aprofitar la visibilitat d’aquest dia per denunciar que la precarització del mercat de treball està "impactant durament contra els ingressos salarials dels treballadors i treballadores, abocant moltes d’aquestes persones a viure en situació de risc de pobresa" .

Fa dues setmanes que la UGT de Catalunya va iniciar la campanya "Visibilitzem el precariat" per denunciar "directament i obertament les feines precàries, i fer ressò de l’abast de la precarietat en l’àmbit laboral a Catalunya.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top