Publicitat
Diners

Només el 18,5% dels joves entre 16 i 29 anys estan emancipats

Només el 18,5% dels joves de 16 i 29 anys està emancipat a Espanya, la xifra més baixa des del 2002 que indica que un 81% continua vivint amb els pares i són les dones, amb un 22,5%, les que abandonen més la llar familiar enfront del 14,8% d’homes, una tendència similar a l’europea. Aquests són algunes de les dades de l’Observatori de l’Emancipació referent al primer semestre de 2019 que va revelar ahir el Consell de la Joventut d’Espanya. Segons va explicar María Rodríguez, vicepresidenta del Consell, és una situació "enquistada" i va recordar que el 2002 va començar una tendència ascendent de joves emancipats, que va caure amb la crisi i, que malgrat que va tornar a créixer des de 2008, "segueix en els nivells de fa 17 anys".

"Emancipar-nos en una missió impossible", va assegurar Rodríguez en ressaltar que els joves no poden sortir de les llars paternes "per la precarietat laboral i el preu dels lloguers". L’esforç econòmic necessari per costejar el lloguer d’un habitatge lliure ha passat del 88,9% del salari net d’un jove en 2018 a l’actual 94,4%, segons va explicar Joffre López Oller, responsable de l’estudi. En el cas de compra d’habitatge, l’import inicial d’una quota hipotecària ascendiria al 62,4% del salari net d’una persona jove. Quantitats impossibles d’assumir "quan un de cada dos contractes són temporals i impera la parcialitat laboral amb uns salaris baixos de 933 euros de mitjana, que no ens permeten accedir a la pujada del preu dels lloguers, que ha estat del 8% en 2019", va denunciar María Rodríguez durant l’acte.

Una minoria
A Espanya hi ha 6.675.431 joves de 16 i 29 anys, dels quals 1.238.697 estan emancipats en 666.971 llars (198.506 són unipersonals). Joffre López va detallar que els joves que aconsegueixen emancipar-se (amb una mitjana de 29 anys) acaben destinant menys del 30% dels ingressos totals de la llar estrictament al pagament de l’habitatge.

En el cas del lloguer amb aquesta quantitat podrien accedir a una superfície mitjana 25,4 metres i de 48,1 en compra, segons López. Per comunitats, el descens de l’autonomia residencial ha estat molt acusat a Canàries, Cantàbria i Castella i Lleó, que juntament amb Andalusia són les regions amb la menor taxa d’emancipació.Ha augmentat, no obstant això, a Aragó, País Basc, Extremadura, Navarra i La Rioja, comunitats que han registrat alhora un increment notable de la població nascuda fora d’Espanya, la qual cosa demostra que hi ha un "vincle positiu entre emancipació i migració", segons l’informe. Davant aquesta situació, Rodríguez, que va ressaltar que un 33,8% de les persones joves "som pobres i estem en risc de pobresa", va demanar als poders públics que s’adoptin mesures per regular el mercat de l’habitatge.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top