Publicitat
Diners

La Generalitat xifra el dèficit fiscal en 16.800 milions el 2015 i 2016

El govern català xifra el dèficit fiscal de Catalunya amb l’Estat en 16.803 milions d’euros en l’exercici de 2015 i en 16.801 milions en 2016, segons el càlcul realitzat per la Generalitat amb el mètode de flux monetari. El departament d’Economia va donar ahir a conèixer l’última actualització de l’anomenada balança fiscal i va precisar que el pes del dèficit fiscal sobre el PIB en 2015 va ser del 8,2% del PIB i del 7,9% a l’any següent.

El Govern disposa de dades del dèficit fiscal català calculat amb aquest mètode des de 1986, i en tots aquests anys el dèficit s’ha situat de mitjana en el 8% del PIB català, encara que el saldo negatiu de 2015 i 2016 és el més alt de la sèrie històrica després dels 17.200 milions d’euros registrats en el 2008. En conclusió, el departament d’Economia, liderat per Pere Aragonès, constata, "un any més, que Catalunya sofreix una situació de dèficit fiscal amb relació a l’Estat".

Les últimes dades conegudes fins ara eren els divulgats el desembre de 2017, quan el Govern va donar a conèixer que el dèficit fiscal amb l’Estat va ser de 16.570 milions l’any 2014, equivalent al 8,4% del PIB català, i de 15.493 milions en 2013, equivalent al 8% del PIB. El mètode de flux monetari mesura l’impacte econòmic real generat per l’activitat de l’Estat en un territori i, segons el govern català, és més representatiu que l’altre, el de càrrega-benefici, el que van triar acadèmics com Ángel de la Fuente per dissenyar els anomenats comptes públics territorialitzades. Aquest altre mètode, el de càrrega-benefici, tracta de mesurar l’impacte de l’actuació de l’administració sobre el benestar dels individus residents en un territori, i l’assignació de la despesa es realitza a la regió on resideix el beneficiari, independentment d’on es produeix el servei públic".

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top