Publicitat
Diners

Demanen suspendre els recàrrecs per devolucions a la Seguretat Social

L’Organització d’Autònoms de Catalunya (Autcat) se suma a les crítiques ja expressades per la federació estatal d’autònoms amb relació als recàrrecs en els pagaments a la Seguretat Social sense ingrés i que molts autònoms han d’assumir amb caràcter retroactiu. Segons la llei, el termini reglamentari establert per al pagament de les quotes a la Seguretat Social sense ingrés de les mateixes fixa un recàrrec del deu per cent el primer mes i un del vint per cent a partir del segon mes.

Es dóna el cas que una gran majoria d’autònoms no disposen d’ingressos, com per exemple els professionals de l’audiovisual vinculats a esdeveniments que no treballen des del passat mes de març, i molts altres que els han vist reduir amb escreix i que estan fent mans i mànigues per fer front a tots els pagaments. És per això que des de l’Autcat, "malgrat que l’aplicació del recàrrec vingui per Llei, considerem que ara no toca. Demostra una manca de sensibilitat vers la seva situació per part de l’Estat", diu Enric Rius, president de l’Autcat.

"És incomprensible, més enllà del que suposi quantitativament, que en alguns casos és de tres euros, que en aquests moments s’apliqui una pujada", denuncia Rius. Per aquest motiu, des de l’Autcat demanen que se suspengui o bé que es modifiqui el sistema actual per així evitar l’ofec dels autònoms amb dificultats per devolució de quotes a la Seguretat Social, com una mesura conjuntural i temporal que acompanyi i alleugeri les dificultats que estan patint autònoms i empreses en el moment de fer front al pagament de les cotitzacions.

Economia submergida
Rius expressa que "és sorprenent que mentre a la major part de països europeus els Governs ajuden aportant diners a l’economia productiva, aquí es continua mantenint una maquinària inapel·lable més pensada i basada en la recaptació". I afegeix que "com ja vam expressar a principis de mes, estan abocant els autònoms a l’economia submergida per la mateixa rigidesa del sistema administratiu. S’està demostrant un gran monstre poc eficient i que alenteix la posada en marxa de qualsevol mesura que podria tenir impacte directe positiu a les empreses per la complexitat de la tramitació". I conclou; "necessitem simplificació i agilitat dins l’administració".

D’altra banda, el vicepresident Pere Aragonès va retreure ahir al Govern central l’"error" d’apujar la quota als autònoms. En un missatge a Twitter, es refereix així als nous tipus de cotització per contingències professionals i cessament d’activitat inclosos ja en la quota d’octubre, que suposen tres euros al mes més en el cas dels autònoms que optin per la base mínima.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top