Publicitat
Diners

El turisme tanca l’any amb 15 mil milions menys de facturació

El sector turístic català tancarà el 2020 el seu pitjor any a causa de la crisi generada pel coronavirus, amb una caiguda de la facturació d’uns 15 mil milions respecte a 2019, un descens de l’ocupació del 70% i amb l’esperança posada en les vacunes per començar a aixecar el cap a partir de l’estiu de 2021. Així ho explica el director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, qui diu que la situació del sector és "dramàtica", ja que tancarà el seu "pitjor any" amb una caiguda de les pernoctacions del voltant del 70% i l’impacte directe sobre la facturació oscil·larà entre els 14 mil i els 15 mil milions d’euros.

Segons Bono, això és només la facturació "directa" que deixarà d’ingressar el sector aquest any, sense descartar que la caiguda acabi sent més gran quan es tanqui el balanç de l’exercici i amb una important afectació en altres sectors com la restauració o el comerç.

La gran dependència del turisme català dels visitants estrangers, no tant en nombre, ja que dels 38 milions de turistes que va rebre Catalunya en 2019 poc més de la meitat van ser estrangers, sinó de la despesa, ha complicat la situació. El mercat internacional aporta el 86% dels ingressos, mentre que el domèstic representa el 14%.

Aquest any la presència d’estrangers a Catalunya ha estat "testimonial", el que fa més greu l’efecte de la Covid-19 perquè el sector ha hagut de dependre’s del mercat domèstic, que té un nivell de despesa "molt inferior", explica Bono.

Així, al mes d’agost el mercat nacional va representar el 78,7% del total de turistes, quan el 2019 el percentatge se situava en el 42,2%.

En concret, a l’agost, el mercat català fins i tot va tenir un millor comportament que l’any passat, però va baixar la resta dels mesos, igual que l’espanyol, encara que molt menys que altres mercats.

Els pocs visitants estrangers que han vingut a Catalunya aquest any han estat, bàsicament, francesos, encara que molt lluny del seu nombre habitual, i, a més distància, holandesos i belgues, pel fet que podien desplaçar-se en vehicles propis, cosa molt a tenir en compte durant la pandèmia.

No obstant això, mercats tan importants com el nord-americà, que és el que més despesa va deixar el 2009 a Catalunya, un total de 2.500 milions d’euros, aquest any ha estat pràcticament inexistent.

Acostumats a tenir els carrers del centre de Barcelona plens d’estrangers, el sector hoteler de la ciutat és un dels grans perjudicats per aquesta crisi. Després de mesos tancats pel confinament i amb l’absència de turistes a causa, entre altres coses, a les limitacions de mobilitat o les restriccions horàries de la restauració, no arriben al 25% dels hotels que ara estan oberts del total de 440 censats.

Costa catalana
El director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, explica que estan a punt de tancar el seu "pitjor any", amb caigudes de la facturació i dels clients al voltant del 95% i amb entre 30 mil i 35 mil treballadors en ERTO, una situació realment "dramàtica".

Els hotelers de la costa catalana també s’han vist greument afectats per aquesta crisi i el turisme nacional no ha compensat la falta de visitants estrangers, mentre que les destinacions d’interior i el turisme rural han aconseguit un millor comportament, especialment durant aquest estiu.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top