Publicitat
Diners

Govern i agents socials coincideixen en mantenir els ERTO fins al 31 de maig

El Govern central i els agents socials han coincidit en la necessitat de mantenir l’esquema d’ajudes als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) fins al 31 de maig, encara que les parts han rebutjat parlar de preacord i han quedat a continuar negociant dilluns que ve. Fonts del diàleg social van confirmar que el Ministeri de Treball va portar a la reunió d’ahir dijous la proposta de mantenir l’actual esquema de protecció i exoneracions “pràcticament igual” fins al 31 de maig.

Totes les parts van valorar la proposta i van coincidir que cal tancar un acord abans del 15 de gener, si bé tant la patronal com els sindicats van reclamar alguns canvis que es tractaran en una nova reunió el dilluns a les 17.30 hores.

La CEOE pretén revisar el compromís d’ocupació, mentre que des d’UGT s’ha plantejat prorrogar també el “comptador a zero” per a la prestació per desocupació en la mateixa mesura en què s’estenguin els ERTO, perquè els afectats no consumeixin el seu dret a atur futur en cas d’acomiadament.

En una entrevista en Onda Cero prèvia a la reunió, el president de CEOE, Antonio Garamendi, va dir que la patronal anava a plantejar que es puguin acomiadar a treballadors retornant només les ajudes rebudes per aquests empleats i no per la totalitat de la plantilla.

Fonts del Ministeri de Treball van explicar que aconseguir un acord ràpid és fonamental per a donar certitud a les empreses i als treballadors que es mantenen en ERTO, i van subratllar que en la reunió també es va abordar la necessitat d’impulsar la formació d’aquests treballadors.

Acord ràpid
La intensa nevada que va caure ahir a Madrid va fer que la reunió s’acabés abans del que estava previst, sense que s’abordés el salari mínim interprofessional, tema que es tractarà la setmana vinent.

El secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, va confiar ahir que es pugui arribar a un acord ràpid per a deixar els ERTO com estan ara mentre duri la pandèmia. “Esperem que el Govern no tregui cap conill de la cistella”, va dir Álvarez, que també va instar la CEOE que no demani “el que no estan reclamant les patronals de França o Alemanya”, en referència a una eventual flexibilització de la clàusula de salvaguarda de l’ocupació per a les empreses que s’han beneficiat de les exoneracions als ERTO.

Per a Álvarez el manteniment de l’ocupació és el mínim exigible i va considerar que no hi ha marge de negociació sobre aquest tema, atès que en l’anterior pròrroga ja es va eximir del seu compliment a les empreses en fallida.

A més, UGT plantejarà estendre l’anomenat “comptador a zero” per a la prestació per desocupació en la mateixa mesura en què es prorroguin els ERTO, perquè els afectats no consumeixin el seu dret a atur futur en cas d’acomiadament. Respecte als retards i errors en el pagament de les prestacions associades als ERTO, va dir tenir constància que existeixen, però no de la seva magnitud, i va demanar al SEPE un esforç per a corregir les incidències.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top