Publicitat
Diners

El teixit econòmic exigeix mesures decidides davant l’augment del preu de la llum

La Cecot demana implementar les transposicions europees per afavorir l’entrada de petits operadors al mercat. Junt amb la Cambra insta a apostar per les energies renovables

El preu mitjà de l’electricitat en el mercat majorista s’ha situat per avui en 150,26 euros el megawatt hora (MWh) / nebridi aróztegui

El preu de la llum està a l’ordre del dia. Els últims mesos s’han registrat diversos màxims històrics i el Govern espanyol ha començat a prendre mesures, començant per la baixada de l’IVA del 21% al 10%. L’últim Consell de Ministres va aprovar un pla de xoc que contempla, entre altres, suspendre fins a finals d’any l’impost del 7% a la producció elèctrica, rebaixar l’impost especial a l’energia del 5,1% al 0.5%, que és el mínim que permet la legislació comunitària, o un mecanisme pel qual es “minora” l’excés de retribució de les elèctriques causat per l’augment del cost del gas.

“Les reserves estan bastant baixes i hi ha molta demanda d’accés a gasoductes, cosa que fa que estiguem passant a comprar gas natural liquat, que és encara més car pel seu transport”, explica Álvaro Luna, professor del Departament d’Enginyeria Elèctrica de l’Eseiaat. En aquest sentit, cal tenir en compte que el mercat majorista de l’electricitat és marginalista. “Funciona com una espècie de llotja on entren totes les tecnologies. Cada productora d’electricitat posa el seu preu sobre la taula per a cada franja horària i el mercat va agafant les diferents energies de la més barata a la més cara fins a arribar a cobrir la demanda. El que passa, però, és que a tots els venedors se’ls ha de pagar el preu de l’energia més cara (l’última que entra al mercat) i que ara és el gas”, diu l’expert, que recorda que les subhastes es fan cada dia i per tant el preu es recalcula diàriament.

Luna comenta que el Govern està intentant llançar més “subhastes d’energies renovables perquè en el mix energètic hi hagi més energia d’aquest tipus, que és la més barata, aconseguir que el gas no entri al mercat i que el preu baixi”. Explica, però, que aquesta és una solució sense resultats a curt termini.

“Riscos” en la competència
La Cecot valora el pla de xoc de l’Executiu, especialment les limitacions en l’actuació de les operadores respecte a l’ús indiscriminat de l’aigua dels pantans o la proposta de reinversió i retorn de beneficis a necessitats socials. No obstant això, alerta al Govern que el resultat de la seva intervenció directa al mercat elèctric “pot anar en el sentit contrari a la voluntat, ja que pot fer desaparèixer les petites companyies elèctriques, reduir la competència i reconcentrar el mercat elèctric”. “Aquest canvi en les regles del joc genera una distorsió en aquests petits negocis que, sense un marge de temps adequat per realitzar les adaptacions, estaran abocats al tancament i afavorirà la concentració del mercat a les grans companyies”, sosté la patronal.

A més, l’entitat considera que les mesures de l’Executiu espanyol són “un pedaç temporal” per resoldre una situació circumstancial i que ha tornat a aflorar la necessitat d’acompanyar “de manera efectiva i urgent” el canvi de model energètic i fer-ho des de la transposició de les directives europees. “Si volem fer efectiva la transició energètica al país, s’ha de canviar quan abans tot el marc normatiu actual per donar cabuda a les energies renovables i totes les línies d’eficiència energètica que marquen les Directives Europees i que necessitem adaptar. El marc en què es mou el nostre sistema energètic actual és caduc i continua fomentant i perpetuant una posició de domini i d’abús de les grans companyies”, apunten des de la Cecot.

L’organització multisectorial assegura ser conscient que això no tindrà un efecte immediat sobre els preus, però creu que “és necessari impulsar aquesta via estructural si volem que tot el nostre teixit productiu pugui anar evolucionant cap a una economia descarbonitzada sense perdre competitivitat”. En aquest sentit, la patronal demana canvis normatius per incrementar la generació d’energies renovables, per flexibilitzar la demanda, per aplicar noves tecnologies a la gestió, per la generació de comunitats energètiques en els polígons industrials i per potenciar l’acumulació i compensar moments de forta demanda i baixa generació d’electricitat.

Model energètic
La Cambra de Comerç de Terrassa també aposta per un canvi de model. “La situació requereix actuacions decidides que ressituïn mínimament una realitat desbocada i s’estructurin actuacions a llarg termini”, manifesta el president de la institució, Ramon Talamàs, que considera que bona part de la solució passa per un fort desenvolupament de les energies renovables, fotovoltaica i eòlica principalment.

“Amb més de 3.000 hores anuals d’insolació, Espanya hauria d’excel·lir amb la generació potencialment derivada, però per això, i ara ens referim a Catalunya, la normativa i l’actuació administrativa ha de ser decidida evitant l’actual paràlisi”, diu.

Alhora, la Cambra creu que cal “una millora en la balança de pagaments de l’Estat en minimitzar la dependència forana d’energia, que seria un factor que podria incentivar aquest desenvolupament necessari”.

Per ara, Luna recomana, sobretot a les empreses, “instal·lar energia solar perquè és molt rendible” i als consumidors, revisar la potència contractada i ajustar-la al consum real. Es poden fer dos canvis gratis entre l’1 de juny de 2021 i el 31 de maig de 2022

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top