Publicitat
Diners

Cap a unes finances més digitals

Les criptomonedes prenen força. Un nou sistema financer alternatiu sense autoritats centrals comença a forjar-se

Oleguer Brustenga, administradpr i DeFi manager a Fuel Energy, durant la seva ponència / n. aróztegui

Bitcoin, etherum, tokens… El món de les monedes i els actius digitals pren força. Cada cop són més les persones interessades i les que en fan ús però no només a nivell individual sinó també d’empresa.

El món de les finances està canviant i digitalitzant-se cada cop més, donant lloc al concepte de les finances descentralitzades (DeFi), aquelles on “no hi ha un Banc Central que pugi o baixi els tipus d’interès i decideixi cap a on anem sinó que la decisió no correspon a ningú o, més ben dit, es fa entre tots els usuaris”, va explicar ahir Oleguer Brustenga, administrador i DeFi manager a Fuel Energy, en una jornada organitzada per la Cambra de Comerç de Terrassa.

Les DeFi prometen ser un sistema financer alternatiu on tothom, persones o empreses, pugui oferir i obtenir serveis financers (canvi de moneda, préstecs, assegurances…) sense cap autoritat central que pugui bloquejar pagaments o denegar accés a res.

“És com la transformació que vam patir amb Internet en el seu moment o després amb les xarxes socials”, va manifestar Natàlia Cugeró, vicepresidenta de la Cambra, que va reconèixer que és un món “poc regulat i amb molts venedors de fum”, però també amb moltes oportunitats si es té una informació adequada.

Dos elements primordials són les criptomonedes bitcoin i etherum, que usen, cada una, una cadena de blocs (“blockchain”) que ha creat un sistema veritablement descentralitzat, que ningú no pot controlar i que fins ara ha demostrat ser l’única xarxa informàtica indemne a qualsevol atac.

El sistema DeFi està construït de forma transparent: qualsevol pot mirar les dades d’un producte i inspeccionar com funciona el sistema. El “blockchain” permet una traçabilitat seguible i “pots veure tot el que s’està fent, de principi a fi”, destaca Brustenga.

El que cal tenir en compte, però, és que les actuacions dins del “blockchain” són irreversibles, és a dir, que les operacions executades no es poden modificar.

Les operacions en aquest sistema es poden fer amb criptomonedes o altres tipus de “tokens” com els “security tokens”, actius criptogràfics basats en la tecnologia “blockchain” vinculats a un actiu financer tradicional, sent el més comú, el deute emès per empreses que busquen finançar els seus projectes.

Segons va explicar ahir Brustenga, per a les empreses emissores tenen diversos avantatges, com que ningú té força sobre tu. “El ‘token holder’ està atomitzat i no té poder coercitiu de cara a l’empresa”, diu l’expert. A més, “no depens de cap banc i es poden usar diversos actius subjacents en cada operació”.

L’inversor té una operació assegurada amb un actiu real, es pot invertir a partir de quantitats molt minses, la liquiditat és immediata en cas de necessitat de desinvertir i els interessos són més elevats que en el mercat bancari. Aquest món, però, és molt nou i genera desconfiança per desconeixement.

Les empreses es poden trobar amb falta de canals per col·locar les emissions i com que el mercat està en evolució, hi ha la possibilitat de canvis sobtats.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Cap a unes finances més digitals
To Top