Cap a unes finances més digitals
Les criptomonedes prenen força. Un nou sistema financer alternatiu sense autoritats centrals comença a forjar-se

- A la recerca d’un canvi en les polítiques actives d'ocupació
ARA A PORTADA

- Laura Massallé
- Redactora a Diari de Terrassa
Publicat el 19 de juny de 2022 a les 07:15
Actualitzat el 20 de juny de 2022 a les 07:43
Bitcoin, etherum, tokens... El món de les monedes i els actius digitals pren força. Cada cop són més les persones interessades i les que en fan ús però no només a nivell individual sinó també d’empresa.
El món de les finances està canviant i digitalitzant-se cada cop més, donant lloc al concepte de les finances descentralitzades (DeFi), aquelles on “no hi ha un Banc Central que pugi o baixi els tipus d’interès i decideixi cap a on anem sinó que la decisió no correspon a ningú o, més ben dit, es fa entre tots els usuaris”, va explicar ahir Oleguer Brustenga, administrador i DeFi manager a Fuel Energy, en una jornada organitzada per la Cambra de Comerç de Terrassa.
Les DeFi prometen ser un sistema financer alternatiu on tothom, persones o empreses, pugui oferir i obtenir serveis financers (canvi de moneda, préstecs, assegurances...) sense cap autoritat central que pugui bloquejar pagaments o denegar accés a res.
“És com la transformació que vam patir amb Internet en el seu moment o després amb les xarxes socials”, va manifestar Natàlia Cugeró, vicepresidenta de la Cambra, que va reconèixer que és un món “poc regulat i amb molts venedors de fum”, però també amb moltes oportunitats si es té una informació adequada.
Dos elements primordials són les criptomonedes bitcoin i etherum, que usen, cada una, una cadena de blocs (“blockchain”) que ha creat un sistema veritablement descentralitzat, que ningú no pot controlar i que fins ara ha demostrat ser l’única xarxa informàtica indemne a qualsevol atac.
El sistema DeFi està construït de forma transparent: qualsevol pot mirar les dades d’un producte i inspeccionar com funciona el sistema. El “blockchain” permet una traçabilitat seguible i “pots veure tot el que s’està fent, de principi a fi”, destaca Brustenga.
El que cal tenir en compte, però, és que les actuacions dins del “blockchain” són irreversibles, és a dir, que les operacions executades no es poden modificar.
Les operacions en aquest sistema es poden fer amb criptomonedes o altres tipus de “tokens” com els “security tokens”, actius criptogràfics basats en la tecnologia “blockchain” vinculats a un actiu financer tradicional, sent el més comú, el deute emès per empreses que busquen finançar els seus projectes.
Segons va explicar ahir Brustenga, per a les empreses emissores tenen diversos avantatges, com que ningú té força sobre tu. “El ‘token holder’ està atomitzat i no té poder coercitiu de cara a l’empresa”, diu l’expert. A més, “no depens de cap banc i es poden usar diversos actius subjacents en cada operació”.
L’inversor té una operació assegurada amb un actiu real, es pot invertir a partir de quantitats molt minses, la liquiditat és immediata en cas de necessitat de desinvertir i els interessos són més elevats que en el mercat bancari. Aquest món, però, és molt nou i genera desconfiança per desconeixement.
Les empreses es poden trobar amb falta de canals per col·locar les emissions i com que el mercat està en evolució, hi ha la possibilitat de canvis sobtats.
Notícies recomenades
-
Diners Més de 160 empreses han rebut suport de HelpEmpresa la primera meitat del 2025
-
Diners El Sabadell ven la filial britànica TSB al Banc Santander per prop de 3.100 milions d'euros
-
Diners L'estrena als parquets de Cirsa serà el 9 de juliol
-
Diners Catorze empreses emergents del Vallès agafen embranzida
-
Diners Celsa va perdre 281 milions el 2024, un any "de transició, un any completament atípic"
-
Diners Terrassa acull una jornada internacional per impulsar el talent i la innovació en el tèxtil