Publicitat
Diners

L’afinitat per l’economia circular creix en el sector industrial

Davant la creixent escassetat de recursos, apostar per aquest model productiu està sent valorat, cada vegada més per les empreses, que volen conèixer i treballar per tal de contribuir a viure en un món més sostenible

Gestionar bé els residus és clau per a aquest model / Nebridi Aróztegui

El sector industrial cada vegada està més pròxim a treballar cap a una economia més circular i es preocupa per conèixer aquesta opció de model productiu. És una aposta evident per contribuir amb un món més sostenible i resilient, com a un dels grans valors afegits de les organitzacions. L’objectiu de reduir encara més els residus no reutilitzables i l’augment de la durabilitat de les aportacions incorporades al cicle productiu, perfilen el camí necessari per aconseguir aturar el deteriorament mediambiental.

L’escassetat de recursos com són les matèries primeres, l’aigua o l’energia, l’economia actual s’ha de transformar en una economia ecoeficient, però sense que la productivitat es vegi afectada. L’economia circular ha de convertir-se en el nou paradigma econòmic, sincronitzada amb el medi ambient i les finalitats socials. Són processos que han arribat amb empenta al sector industrial i es presenten en l’actualitat com una predisposició irreversible, obligatòria i urgent a escala mundial. Es tracta d’una transformació que ha de superar la disposició final i el reciclatge per passar a innovar en l’aprofitament i industrialització dels residus.

Tota aquesta temàtica és la que es va desenvolupar i divulgar en el Cicle de Diàlegs sobre innovació i ús de recursos no convencionals industrials, amb sis sessions sectorials com la Bioconstrucció i Construcció Sostenible, l’Agroalimentari Animal i Vegetal, el Packaging, el Plàstic i Cautxú, les Aigües Industrials i Valorització de llots EDAR i EDARi i el sector tèxtil.

Bones iniciatives

A les diferents sessions sectorials es van fer valdre les bones pràctiques i iniciatives d’implantació o de facilitació de l’economia circular sectorial en els diversos sectors productius. Es van visualitzar des de diversos punts de vista, des de la visió empresarial i industrial i des de la visió acadèmica, plantejant reptes, solucions i desafiaments per tal d’avançar cap a una economia descarbonitzada, verda, circular i competitiva.

També es van abordar altres qüestions rellevants, com les que es refereixen als aspectes legals dels diferents sectors, amb enfocaments per facilitar l’encaix de les propostes empresarials. L’any 2018, la Comissió Europea ja va presentar un pla d’acció per desenvolupar una economia sostenible i verda, amb un enfocament cap a una economia circular com la forma més eficient de reduir l’impacte sobre el medi ambient. El sector industrial, com es va desprendre després de tot el que es va plantejar a les sessions, en general ho veu amb bons ulls.

En aquestes sessions van prendre part més de 130 ponents del món empresarial i industrial, amb representants empresarials de diferents, sectors i responsables de projectes de R+D+i, clústers, gremis i administracions, entre d’altres. A més, els enllaços de reproducció posterior de les sis sessions del cicle han acumulat més de 1.400 visualitzacions. En definitiva, la conclusió després d’aquestes sessions és que el sector industrial s’apropa a la idea d’una economia més circular. És el que ha reflectit aquest debat sobre el present i futur de la sostenibilitat i circularitat entre els diferents sectors productius, amb participació empresarial i industrial i de la societat en general.

Un projecte pioner és un dels impulsors

La Borsa de Subproductes de Catalunya és un dels impulsors del Cicle de diàlegs. Es tracta d’un projecte pioner que s’ha convertit en estratègic per dur a terme el canvi sistèmic del model productiu de l’ecosistema actual. Des de 1992, la gestiona el Consell General de Cambres, amb diversos perfils de suport de la Junta de Residus i després de l’Agència de Residus de Catalunya. S’ha consolidat un “market place” amb més 4.100 usuaris enregistrats i gairebé 2.000 anuncis d’ofertes i demandes de recursos industrials sobrants publicats.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top