Publicitat
Diners

Xavier Marcet: “La tecnologia dona respostes, però cal saber fer les preguntes”

La intel·ligència artificial pot ajudar les empreses a ser més competitives. Per al consultor empresarial Xavier Marcet el més important és, però, saber en quina direcció usar-la i aquí les persones juguen un paper essencial

El consultor empresarial Xavier Marcet ha impartit la seva conferència a la Cecot, davant d’un públic atent format per empresaris de diversos sectors / alberto tallón

La tecnologia avança a passos de gegant i anar-la introduint, tenint en compte les necessitats particulars de cada un, és un dels reptes als quals s’enfronten les empreses. Una de les que avui dia se’n parla més és la intel·ligència artificial i tot i que alguns temin que el seu progressiu desenvolupament i implantació pot anar en detriment de la presència de persones a l’empresa, el consultor terrassenc Xavier Marcet explica que aquesta no hauria de ser una preocupació.

“La intel·ligència artificial ens permet fer prediccions, preguntar-li al Waze a quina hora arribarem a algun lloc o, a l’empresa, quin mercat cal intensificar, però també pot fer prescripcions, recomanant-nos passar per un altre lloc quan hi ha un accident o quin camí prendre a l’empresa quan hem tingut algun problema, per exemple, amb l’estoc”, ha exposat aquest dimecres el president de Lead To Change en una conferència organitzada pel Club Cecot d’Innovació i Tecnologia i patrocinada per Caixa d’Enginyers. “La intel·ligència artificial permet analitzar un volum de dades grandíssim i ens pot donar respostes molt potents, però haurem de saber fer-li les preguntes correctes i aquestes preguntes només les podran fer les persones”, ha precisat.

Per això, Marcet defensa que “les persones no serem substituïdes per màquines ni per la intel·ligència artificial”.

Segons l’expert en management, innovació i lideratge, “tenir una empresa és sempre vendre, produir i cobrar amb marge i com més aviat millor i això serà així amb intel·ligència artificial o sense”. L’únic que canviarà és que les decisions que hi ha al darrere les prendrem de forma diferent, sosté.

La intel·ligència artificial ens ajudarà a prendre decisions de més qualitat i durant un temps ens permetrà tenir un avantatge competitiu, però perquè això sigui així la clau està en la pregunta, insistia aquest dimecres el consultor empresarial. “Tu vens perquè et diferencies en alguna cosa respecte dels altres i en aquest sentit, les teves preguntes no haurien de ser les mateixes que les d’un altre”, ha alertat, tot emfatitzant que “la diferenciació l’han d’aportar les persones”.

A més, segons ha detallat Marcet, les màquines gestionen malament els matisos i les contradiccions i aquí és on caldrà, més que mai, la intervenció humana.

Marcet ha recordat aquest dimecres que les empreses viuen dels seus clients i ha recomanat als empresaris encaminar les seves preguntes cap aquí i cap a conèixer com poden incrementar el valor que donen als clients avui però també demà.

Per al president de Lead to Change per entrar en aquest món de la intel·ligència artificial primer cal tenir-ne una comprensió bàsica, després posar el focus en el client i a continuació, identificar el valor que pot aportar a la companyia i el tipus de solucions que pot donar. És important també, però, valorar la solució proposada en termes d’impacte/cost, qualitat i temps i començar per una fase d’entrenament i desplegament “perquè no tot funciona el primer dia”.

Aquest dimecres ha avisat, però, que l’avantatge competitiu que pot donar aquesta tecnologia minvarà quan aquesta es democratitzi. “Abans potser sí, però avui dia tenir una web dona avantatge competitiu?”, ha exposat a tall d’exemple. Així, “la intel·ligència artificial serà una oportunitat per a tots aquells que hi posin criteri i que no s’espantin, però quan tot això es democratitzi, la diferència la continuarem posant les persones”, ha conclòs.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top