El
Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC) posa en marxa aquest mes de març dos
nous programes que esperen que donin un impuls a la
formació contínua al
Vallès Occidental. Es tracta de Conforcat a mida i Projecta't, dues novetats que els empresaris de la comarca han pogut conèixer aquest dimecres de la mà del secretari de Treball, Enric Vinaixa, i la directora del consorci, Ariadna Rectoret, que han visitat la
Cecot.
El primer, Conforcat a mida és un programa de formació contínua adreçat a les empreses, amb un especial èmfasi en el
sector industrial, i dissenyat per fer
formació a mida de les empreses i els seus treballadors per millorar-ne la productivitat. "El programa està pensat per tenir una interlocució el més directa possible amb els empresaris. El contingut formatiu és tan ampli que qui el dissenya és la mateixa empresa en funció de la seva necessitat concreta a curt o mitjà termini", ha explicat Vinaixa, que ha destacat que en els pròxims dies el consorci obrirà una convocatòria de subvencions per a aquest programa dotada arreu de Catalunya amb
21 milions d'euros per contribuir a cobrir les necessitats directes de les empreses.
El programa és 100% subvencionat i a les empreses que el sol·licitin "se'ls anticipa la bestreta al 100% quan se'ls hi adjudica i tenen un any per fer-ho. A més, poden subcontractar la formació com a empresa fins a un 100%", ha destacat Vinaixa.
L'altra novetat és Projecta't, un programa per proporcionar
assessorament i orientació professional a treballadors ocupats per adaptar-se als canvis del propi lloc de treball i dels sectors productius, per promocionar o per canviar de sector o ocupació. En concret, el CCFC hi destina
10 milions d'euros perquè un mínim de 8.000 persones disposin de recursos, amb 100 unitats d'orientació distribuïdes per tot Catalunya, i subvenciona les actuacions de prospecció de les entitats beneficiàries per copsar les necessitats dels sectors i nodrir les actuacions d'orientació. Tampoc té cap cost per als participants.
El Departament d'Empresa i Treball preveu que enguany
més de 23.000 treballadors del Vallès Occidental milloraran la seva formació gràcies als programes del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.
Més de 23.900 beneficiaris el 2022
L'any
2022 van ser
més de 23.900 a la comarca, dels quals un
64,8% van ser
dones i un 35,1%, homes. El
75,2% eren persones
ocupades i el 24,8%, aturats.
Per nivell d'estudis, el grup majoritari va ser el de
titulats universitaris (27%), seguit de les persones amb el títol d'ESO o graduat escolar (23%), formació professional de grau superior (15%), batxillerat (14%) i formació professional de grau mitjà (13%). Els beneficiaris sense titulació certificada van ser un 4%, els que tenien una formació professional bàsica, un 3%. L'altre 2% correspon a altres formacions.
[caption id="attachment_468309" align="aligncenter" width="700"]

La presentació s'ha fet davant de la junta directiva de la Cecot i responsables d'empreses de la zona[/caption]
Per grups d'edat, destaca el d'
entre 45 i 54 anys (35%). Els participants d'entre 35 i 44 anys van ser un 27%, els d'entre 26 i 34 anys, un 17%, els majors de 55 anys, un 14%, i els joves d'entre 16 i 25 anys, un 8%.
Per famílies professionals, lideren la llista els
serveis socioculturals i a la comunitat i l'administració i gestió, ambdós amb un
21%.
Des del Departament d'Empresa i Treball assenyalen que a la comarca hi ha famílies professionals força feminitzades, com, per exemple, imatge personal (96%), activitats físiques i esportives (95%); sanitat (84%); serveis socioculturals i a la comunitat (82%); arts i artesania (825) i tèxtil, confecció i pell (81%).
Per contra, n'hi ha també de força masculinitzades, com energia i aigua (100%); instal·lació i manteniment (96%); transport i manteniment de vehicles (95%); electricitat i electrònica (93%), edificació i obra civil (92%) i fabricació mecànica (88%).