La descarbonització industrial, una via per ser sostenible també econòmicament
Les empreses són cada cop més conscients de la necessitat i els avantatges de reduir la petjada de carboni. El nivell d’objectiu assolit, però, se situa entorn de només un 10%. Les vies per fer-ho són diverses i no totes serveixen a tothom. En alguns casos, a més, l’administració va encara per darrere de la tecnologia

- La descarbonització industrial, una via per ser sostenible també econòmicament
ARA A PORTADA

- Laura Massallé
- Redactora a Diari de Terrassa
Publicat el 20 de juny de 2023 a les 19:40
La indústria és un dels grans emissors de CO2 perquè fa un ús molt intensiu de l’energia. La descarbonització industrial és crucial en la lluita contra el canvi climàtic i les empreses en són cada cop més conscients. Les vies per avançar en aquest camí són diverses i les solucions més adequades canvien en cada cas concret: energies renovables, energia distribuïda, acumulació d’energia, bioenergia...
“A Endesa vam muntar fa temps l’àrea de descarbonització pensant que hauríem de fer pedagogia i el que ens estem trobant és el contrari. Els clients, sobretot els grans clients, ja ho tenen clar”, assegurava aquest dimecres Jorge Bistué, responsable de descarbonització i flexibilitat d’Endesa X, que recordava la frase d’un company quan deia que “la descarbonització no és una elecció; el que no descarbonitzi demà no serà sostenible econòmicament”.
Endesa X aposta per l’electrificació. “Descarbonitzar no és electrificar, però electrificar és descarbonitzar”, defensa Bistué, que sosté que “la tecnologia cada cop està més preparada i que és més eficient una caldera elèctrica que una de gas i molt més eficient una bomba de calor”. “La tecnologia és més eficient, segura i neta d’emissions i en algun moment serà renovable 100%. Per això creiem que l’electrificació és el camí lògic”, ha dit, tot i reconèixer que “no és l’únic camí”.
“Les empreses hi estan apostant, sobretot des de fa dos anys i encara més arran de la guerra d’Ucraïna, que ha motivat encara més la desconnexió del gas, però és cert que hi ha barreres com la necessitat d’augmentar la potència, la disponibilitat de la xarxa... Hi ha coses que es poden substituir per electricitat i altres que no, però dins del mix segur que hi ha d’haver l’electrificació”, ha exposat Bistué en el 1r Fòrum de la Descarbonització Industrial de Catalunya, organitzat per la Cecot i el Clúster de Bioenergia de Catalunya.
Una altra de les apostes que estan fent les empreses industrials és la de l’autoconsum fotovoltaic i l’acumulació d’aquesta energia amb bateries per poder-la consumir al vespre o a primera hora del matí, que és quan moltes tenen la punta de consum, o consumir-la quan comprar-la de la xarxa és car, ha explicat Pere Soria, de la vallesana Circutor.
Soria comentava que aquesta és encara una solució incipient, però n’ha exposat els avantatges. Tot i admetre que entre una instal·lació solar i una instal·lació solar amb bateries, el preu de l’energia passa, d’alguna manera, a ser el doble, Soria manté que el que dona és estabilitat. “Puc gestionar l’energia, utilitzar-la quan més m’interessa, evitar penalitzacions per demanda màxima de potència, decalar-ne la utilització a les hores més cares de xarxa i estalviar-me aquests costos més elevats”, ha assenyalat. “Les empreses que aposten per l’autogeneració i l’acumulació saben que la seva electricitat tindrà un cost i podran planificar el conjunt de costos de la seva producció. Els seus competidors no, perquè no poden controlar l’energia, I aquesta seguretat no té preu”, ha asseverat.
Alhora, Soria ha comentat que les bateries que es dissenyen i implementen ara “tenen molta més eficiència, es fabriquen amb molta més quantitat i això permet que la indústria comenci a implantar sistemes de recollida, reciclatge i recuperació de matèries primeres”.
Notícies recomenades
-
Diners Terrassa bat el rècord de treballadors amb 102.855 ocupats
-
Diners Grupo Cant amplia la seva planta fotovoltaica
-
Diners La Cambra de Terrassa pregunta a les seves empreses sobre l'opa del BBVA al Banc Sabadell
-
Diners Pastisart pesca a Cacaolat: l'empresa terrassenca incorpora Pedro Herrador com a director de vendes