Bones notícies: l’atur s’ha reduït a Terrassa durant el mes de setembre en un 1,85%. És a dir, 228 persones han començat la seva activitat laboral amb l’inici de curs, tal com indiquen les dades de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació de Barcelona. En total, a Terrassa la dada d’atur se situa al 10,93%. La població activa estimada a la ciutat és de més de 111.000 persones. Aquesta és una xifra positiva amb respecte l’estiu, i és que durant els mesos de juliol i agost, es va experimentar un augment d’un 0,97% i d’un 2,52% respectivament, xifres que van fer que la taxa d’atur augmentés fins a les 12.320 persones.
La taxa de setembre també és positiva amb respecte la variació interanual, amb 338 aturats menys. L’any 2023, la taxa d’atur s’elevava fins a l’11,31%. De fet, la xifra actual és la més baixa de l’històric de dades d’atur registrades durant aquest mes.
Aquesta baixada ha estat generalitzada en l’entorn català. El secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya, Paco Ramos, destaca que “la baixada de l’atur i la creació d’ocupació a Catalunya demostren la fortalesa de l’economia catalana i la solidesa del món laboral”. En aquest sentit, els sectors dels serveis, la construcció i la indústria són els que es mostren més sòlids, però l’atur s’incrementa en l’agricultura i en les persones sense ocupació anterior. Ha crescut la contractació indefinida i els contractes fixos discontinus han agafat un pes considerable, però més de la meitat dels contractes signats són temporals, concretament el 52,71% en l’àmbit català. El 50,64% dels contractes els han signat homes.
Els joves, els més perjudicats
L’atur juvenil ha augmentat considerablement, un fet que genera conseqüències, com la dificultat per emancipar-se. Des de UGT, consideren que “no ens podem oblidar les barreres socials que impedeixen la permanència al mercat laboral”. A Catalunya, l’edat mitjana d’emancipació juvenil és de 29,8 anys, gairebé quatre anys per sobre de la mitjana europea, que se situa als 26 anys.