
Miralls que et vesteixen i ulleres per gestionar magatzems
La consultora en serveis d’innovació Sara Vallribera explora, en el segon Digital Summit de la Cambra, les aplicacions de les noves tecnologies en el sector del comerç

- Cadira Buida: el Nadal i els records dels que ja no hi són
Ara a portada

- Laura Massallé
- Redactora a Diari de Terrassa
Publicat el 20 de novembre de 2024 a les 17:52
Actualitzat el 20 de novembre de 2024 a les 17:55
Malgrat l’auge del comerç electrònic, les botigues físiques continuen existint. Ara bé, les noves tecnologies permeten creuar els dos mons, el físic i el virtual, per oferir experiències personalitzades als clients o millorar la gestió de l’inventari i la logística, és a dir, l’operativa del negoci.
Sara Vallribera, gerent d’innovació experimentada a GFT Technologies, companyia pionera en transformació digital, ha explicat aquest dimecres en el segon Digital Summit de la Cambra de Comerç de Terrassa que avui el 30% dels usuaris que interactuen amb un assessor virtual en un comerç electrònic acaben fent una compra, que amb el suport de la intel·ligència artificial (IA) es redueixen un 25% els abandonaments de la cistella de compra i que fins a un 45% dels usuaris afegeixen compres no planificades gràcies al suport de la IA. D’altra banda, ha assenyalat que un 30% dels centres logístics a Catalunya ja fan servir tecnologies basades en l’internet de les coses (IoT, per les seves sigles en anglès) per monitorar i tenir una traçabilitat sobre el que està passant als magatzems i que amb aquestes tecnologies es pot reduir la pèrdua de productes entre un 10 i un 15%.
[caption id="attachment_568195" align="aligncenter" width="700"]
Sara Vallribera, gerent d’innovació experimentada a GFT Technologies / Nebridi Aróztegui[/caption]
La consultora en serveis d’innovació ha indicat també que hi ha una adopció creixent de tecnologies immersives o de realitat augmentada per millorar l’experiència de compra en “market places” però també en establiments físics. Ara bé, ha avisat que cal saber segmentar i decidir quins serveis oferir en funció del “target” i ha posar d’exemple el fet que pel que fa a la tecnologia immersiva, la generació d’entre 16 i 34 anys la fa servir cada cop més no només per entreteniment sinó també per processos de compra, mentre que la franja de 35 a 44 anys la fa servir més per a formacions.

Notícies recomenades
-
Diners Només un 52% de les empreses ha iniciat l'activitat amb normalitat aquest dimarts
-
Diners La Cambra de Terrassa obre inscripcions per a la segona edició de l’acceleradora empresarial “Impulsa Startup”
-
Diners La Cecot demana declarar dilluns com a dia inhàbil a efectes administratius
-
Diners Les empreses lamenten manca d'informació i pèrdues econòmiques