Diners

Joves emprenedors proposen emmagatzemar energia renovable amb hidrogen sòlid

Atom H2 guanya el “demo day” del programa d’acceleració Impulsa Startup de la Cambra. El segon premi és per al vehicle autònom d’entrega de paquets de Vaive Logistics

Mariona Figueras i Anna Martín, d’Atom H2, l’empresa emergent guanyadora / Nebridi Aróztegui

El programa d’acceleració empresarial Impulsa Startup, coordinat per la Cambra de Comerç de Terrassa i cofinançat pel Fons Social Europeu, a través de la Cámara de España, ja té guanyadors. De les 14 iniciatives que han participat aquest divendres en el “demo day” –una jornada de presentació davant d’inversors–, un jurat amb representació internacional ha decidit atorgar el primer premi, dotat amb 4.800 euros, a Atom H2, que ha desenvolupat un sistema modular de generació i emmagatzematge d’hidrogen in situ. En segona posició ha quedat Vaive Logistics, que treballa en un vehicle autònom d’entrega de paqueteria i que es va endur 1.600 euros.

“Els guanyadors són projectes amb una nova tecnologia clau que no hem vist fins ara, no en aquesta forma”, ha exposat el membre del jurat Ralph Diestelhorst, coordinador de programes en el Consell Europeu d’Innovació i Agència Executiva de Pimes de Brussel·les (EISMEA). “Els problemes que estan abordant són clau per al futur de les nostres economies, així que són projectes amb molt impacte”, ha afegit Olivia Eguen Bluemor, responsable de Comunicació i Afers Públics a Blumorpho (París). L’altre jutge internacional ha estat el cap dels serveis d’empreses emergents de la Cambra Econòmica Federal d’Àustria, Kambis Kohansa.

“Hem tingut en compte la tecnologia, la innovació, la mida del mercat, l’equip i els socis, les finances i la viabilitat econòmica”, ha assenyalat el vicepresident tercer de la Cambra, Jordi Rodríguez, també membre del comitè avaluador junt amb Anna Pajarón, cap del servei d’Emprenedoria de la Cambra. “Cada membre ha valorat tots aquests aspectes individualment i hem fet una mitjana aritmètica que ens ha donat els dos guanyadors”, ha detallat ella.

Una tecnologia alternativa

“El projecte va sorgir fa dos anys quan estudiàvem enginyeria industrial a Elisava i enginyeria química a IQS. Amb un prototip funcional de laboratori vam tenir la sort d’incubar el projecte a Silicon Valley i vam començar a validar el model de negoci. Farside Ventures va posar 50.000 euros en el projecte per poder fer el primer pilot que es pogués testejar en un escenari real i ara estem treballant amb Cellnex en aquest sentit”. Així resumeix Anna Martín l’evolució d’Atom H2, empresa emergent impulsada per un grup de joves barcelonins que ha desenvolupat una solució que converteix l’excés d’energia renovable en hidrogen i l’emmagatzema de forma segura en estat sòlid, garantint un subministrament posterior fiable. “Estem començant amb el sector de les telecom perquè és molt escalable, però enfoquem la nostra solució a llocs remots i també estem analitzant altres mercats com per exemple residències, granges, indústria, etc.”, precisa Martín.

“El nostre focus és l’emmagatzematge de l’hidrogen. Avui dia, es pot fer en estat gasós, però això implica altes pressions; l’estat líquid, que requereix refrigeració constant i, per tant, una gran ineficiència en termes energètics; i l’estat sòlid, que és el que estem atacant. Dins de la nostra bombona d’emmagatzematge, fabricada amb impressió 3D, hi ha un aliatge metàl·lic que reacciona amb l’hidrogen quan entra dins la bombona i l’absorbeix. Aplicant-li temperatura és capaç també de dessaborir-se i donar electricitat”, explica la seva companya Mariona Figueras. “Les energies renovables estan en auge, però l’emmagatzematge és un aspecte crític. Que nosaltres ho estiguem fent amb una tecnologia alternativa és el que el jurat ha valorat com a innovació clau”, comenten, satisfetes d’haver guanyat després de comptar els últims mesos amb un mentor del programa Impulsa Startup que “ens ha ajudat en moltíssims aspectes i ens ha proporcionat força contactes”.

Logística d’última milla

Clément Lemardelé, de Vaive Logístics, també mostrava el seu agraïment a Impulsa Startup. “Aquests programes sempre van bé per fer networking, conèixer el mercat i altres emprenedors i donar-nos suport”, diu.

Clément Lemardelé, de Vaive Logistics, i el seu robot / UPC

El seu projecte, nascut en el si d’una empresa derivada de la UPC, consisteix en Ona, un vehicle elèctric i autònom d’un metre cúbic per fer entregues de paqueteria en entorns urbans. Ja han fet proves a Esplugues, una ciutat d’Hongria, una d’Alemanya i al Born de Barcelona.

La seva solució es dirigeix a empreses de logística i en una primera fase es volen centrar en centres històrics de ciutat, amb carrers de prioritat per a vianants o estrets per on és difícil circular amb furgoneta. La idea seria implementar centres de distribució urbans, per a un o dos barris, i carregar aquests vehicles des d’allà. Se’ls programaria una ruta i quan el vehicle estigués arribant al punt d’entrega acordat amb el client final, aquest rebria una alerta al mòbil a través d’una app específica per baixar a buscar-lo. Allà podria obrir la taquilla amb el seu paquet a través d’un codi QR i un codi PIN. Vaive Logistics serien els proveïdors de la tecnologia amb un model de lísing, però qui operaria el vehicle seria l’empresa de logística.

To Top