Empreses amb seu a Terrassa, la seva àrea d'influència o amb vincles amb la ciutat com Pont i Aurell, líder en la fabricació de moquetes i feltres tant per a l'interior dels vehicles com per a altres sectors; Circontrol, especialitzada en solucions per al pàrquing eficient i la recàrrega del vehicle elèctric; o Nutai, firma que forma part de la xarxa Orbital 40 i que es dedica a l'enginyeria i l'automatització industrial avançada, formen part de la vintena d'empreses catalanes del sector de l'automoció que viatgen aquesta setmana a Mèxic. Participen en una missió empresarial organitzada per ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, mitjançant l’Oficina Exterior a Ciutat de Mèxic, que té per objectiu acompanyar aquelles companyies que tenen l’objectiu d’implantar-se físicament o internacionalitzar-se a aquest mercat. La intenció es que puguin conèixer potencials socis i explorar oportunitats de negoci sobre el terreny.
A més de les citades companyies, hi participen Celo, E.Vila Projects, Flash, Forminsa Group, Industrias Tapla, iXnet IT Solutions, Maccion, Nx Buena Energía, Pertex, Plastic Repair, Relats, Shad, Sothis, Tresel i Velutex Flock.
Segons la directora de l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ a Ciutat de Mèxic, Gabriela Gándara, “el sector de l’automoció a Mèxic es troba en un moment clau per al seu creixement, malgrat les adversitats globals i continua essent una porta d’entrada tant al mercat estatunidenc com a la resta d’Amèrica Llatina”. “Establir-se físicament a Mèxic pot ser una gran oportunitat per a les empreses catalanes per accedir als Estats Units, cap a on s’exporta una gran part de la producció mexicana, en el cas que els vehicles i els components fabricats a la regió compleixin amb els requisits que contempla el tractat de lliure comerç entre ambdós països i el Canadà”, subratlla.
En concret, la delegació empresarial catalana comptarà amb una agenda conjunta que consistirà en trobades de negoci amb companyies de l’automoció de Monterrey, de diferents estadis de la cadena de valor del sector, des dels OEMs, als Tier1 i Tier2. Entre les empreses amb presència a Mèxic amb qui es reunirà la delegació catalana destaquen ZF, Magna, Lear o Metalsa. A banda, també participaran, amb espais expositius propis, a la trobada de negocis sectorial International Automotive Industry Supply Summit que se celebrarà el 7 i 8 de maig a Querétaro, on també comptaran amb agendes de reunions individualitzades segons les necessitats de cada empresa. Es tracta d’un dels principals esdeveniments de la indústria de l’automoció a Mèxic on es preveu l’assistència de més de 15.200 persones i de prop de 370 companyies expositores.
Segons informa la Generalitat, les exportacions de Catalunya a Mèxic van sumar 2.160,7 milions d’euros el 2024, un increment del 15,5% en comparació amb l’any anterior. De fet, es tracta del segon mercat on més ven Catalunya de tot el continent americà, només superat pels Estats Units, i que ha experimentat un creixement generalitzat de diversitat de sectors. Des del punt de vista sectorial, en el conjunt de les exportacions catalanes del 2024, els vehicles són la segona indústria que més exportacions catalanes concentra, amb el 14,4% del total. Més de 1.600 empreses catalanes exporten regularment a Mèxic i mig miler hi ha establert filials.
L'organització de la missió compta amb la participació de l'Oficina OPTIMA per a la Transformació de les Indústries de Mobilitat i Automoció de la Direcció General d'Indústria, a més de l’Oficina Exterior d’ACCIÓ a Ciutat de Mèxic, i s’alinea amb els objectius del desplegament del Pla d’impuls al vehicle elèctric del Govern.
Tant Pont i Aurell, com Circontrol i Nutai ja tenen negoci a Mèxic.