Terrassa, Ciutat Amiga de la Infància

05 de maig de 2025

Hi ha dies que simbolitzen molt més del que sembla. Dies que, darrere una firma, representen anys de feina, de complicitats teixides, d’escolta atenta i de compromís ferm.

Avui, a Terrassa, tenim un d’aquests dies: presentem el conveni signat entre UNICEF i l’Ajuntament de la ciutat en el marc de la iniciativa de Ciutats Amigues de la Infància, promoguda per UNICEF. I ho fem amb el cor ple d’orgull i esperança.

Aquest acte arriba després que Terrassa hagi estat reconeguda, a finals de novembre del 2024, com a Ciutat Amiga de la Infància. Un reconeixement que no es dona a la lleugera. És un segell que diu al món sencer que la nostra ciutat escolta, cuida, protegeix i aposta pel benestar de nens, nenes i adolescents. És un reconeixement que parla de valors, però sobretot d’accions, d’un treball constant i col·lectiu per posar els drets de la infància al centre de les polítiques públiques.

Terrassa és una ciutat en què més de 43.000 infants i adolescents hi fan vida. Infants que juguen als parcs, que s’esforcen a les escoles, que creixen amb preguntes, pors, somnis i potencials immensos. I sabem que per garantir el seu desenvolupament ple no n’hi ha prou amb bones intencions. Cal escoltar, donar veu, i actuar amb responsabilitat i sensibilitat amb ells i elles.

Per això tenim el CMIAT, un espai de participació real en què els infants d’entre 10 i 14 anys pensen, proposen i transformen. Un consell que s’ha atrevit a parlar de pantalles, de masclisme, de medi ambient, de racisme... i que ens demostra, dia rere dia, que quan deixem parlar els infants, el món, sens dubte, és millor.

També vam aprovar, amb visió de futur, el Pla Local d’Infància i Adolescència (PLIA), en què es va diagnosticar, escoltant famílies, entitats i infants, quines eren les necessitats i com hi volíem respondre. Un pla viu, actiu, que gira entorn de quatre drets fonamentals per a les persones: el dret a participar, a estar sanes i protegides, a educar-se dins i fora de l’aula, i a viure en entorns segurs i saludables.

Però no ens enganyem: aquest reconeixement no ens diu que la feina està feta. Ens diu que anem pel bon camí, però que el camí és llarg i exigent. Encara hi ha infants que pateixen desigualtats, desprotecció, que viuen en entorns vulnerables, que tenen dificultats emocionals o que veuen com les oportunitats se’ls escapen massa aviat.

Per això aquest reconeixement ens interpel·la, ens ocupa i ens responsabilitza.

Perquè darrere d’aquesta distinció hi ha un compromís profund: continuar treballant braç a braç amb tots els agents implicats (professionals, famílies, escoles, entitats socioeducatives i de lleure, serveis socials) per garantir que cada infant de Terrassa tingui una infància plena, digna, lliure i feliç.

Terrassa ha demostrat que és una ciutat que estima la seva infància. I estimar vol dir protegir, però també confiar, acompanyar i fer partícip.

Perquè cada infant que avui sent que la seva veu compta serà una persona adulta de demà amb arrels fermes i ales valentes.

Avui, amb UNICEF i el CMIAT, no només celebrarem un èxit, reafirmem una promesa: la de continuar caminant, juntes, amb la infància i per la infància, amb orgull, amb tendresa i amb la determinació de fer de Terrassa un lloc on créixer sigui sempre una oportunitat i mai un obstacle.

I no puc acabar sense agrair profundament a totes les persones que han fet possible aquest camí. Als responsables polítics que van tenir la visió i van plantar la llavor d’aquest projecte. Als equips tècnics municipals que es deixen la pell amb dedicació, rigor i sensibilitat. A les entitats, associacions i serveis que, des del carrer i des de la proximitat, treballen incansablement cada dia per transformar la realitat dels infants.

I, per descomptat, als infants i adolescents de Terrassa, que ens han ensenyat que la ciutat que som capaços de construir juntes és molt millor que la que podríem imaginar soles.

Gràcies, de tot cor. Seguim.