Publicitat
Opinió

Desembre finat, any acabat

En poc més de tres setmanes, ja tindrem un altre any al sac. No em cansaré mai de suggerir-ho com un motiu més per agrair salut, vida, llum, treball, música i un munt d’altres coses. "És un mes cabal, que comença amb l’advent i acaba per Nadal", com diu un adagi.

"Els dies de desembre són dies de malura. Tot just es fa dia que ja és nit obscura." També, però, "desembre és un mes ditxós… Entra amb llardons i surt amb torrons". Al Principat, per cert, són molt bons els d’Agramunt. No cal, per tant, anar-los a cercar a Xixona.

Recordant la lletra d’una famosa nadala, enguany ens acaba de venir congelat aquests darrers dies. "El fred del desembre es fica dins per sempre." "Ni en desembre assolellat, no et treguis pas la capa del costat." Sobretot perquè "pel desembre el fred i el vent fan tremolar el més valent". O també "al desembre, es gelen les canyes i es torren les castanyes". I, encara, "pel desembre i el gener, posa’t al recer". Com m’encanten els refranys! Tenen resposta per a tot. Fins al punt de "malpensar" que els qui aprofiten el pont per escampar la boira a segons quins paratges fugen del fred. O, tal vegada, pretenen gaudir dels serrells del darrer Black Friday. "Blas fraile" que l’anomenen alguns. El bon humor allarga la vida.

Com m’agradaria amarar d’aquest ambient nadalenc la resta de dies de l’any! Per uns dies, sembla que tothom es torna més amable, comprensiu i sentimental envers el seu entorn. Per què, doncs, no extrapolem aquest ADN al conjunt de jorns que el configuren? Massa difícil no hauria d’ésser si féssim per assumir-ne el convenciment.

Mentrestant, diu la tradició que el proper dia 21, just quan s’enceta l’hivern i s’escau la festa de sant Tomàs, serà el dia més curt de l’any. Això sí, se’ns presenten força dies per preparar les festes nadalenques en bona harmonia. Lluny de recolzar-nos en l’afany consumista i esbojarrat, val la pena retrobar moments de reflexió personal. Si més no, fins i tot, per donar validesa al nucli d’un darrer refrany abans de cloure la columna: "Pel desembre, tremola el vent i l’home es fa més valent".

Ja tindrem temps per felicitar-nos aquestes celebracions. Rumiem-hi!

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top