Publicitat
Opinió

Habilitats empresarials

D’entre les més de 600.000 empreses actives que tenim a Catalunya trobem immenses diferències en la manera de gestionar totes les variables que intervenen en la seva manera de funcionar. La tipologia (petita i mitjana empresa) de moltes d’elles fan que l’organització dels processos siguin molt diversos especialment si les confrontem amb grans empreses i multinacionals que necessiten protocol·litzar moltes de les qüestions que afavoreixen l’eficàcia i l’eficiència en el seu desenvolupament. Malgrat això en tots els meus cursos i xerrades en totes les empreses a les que hi vaig intento transmetre un missatge transversal en la necessitat de treballar algunes habilitats que aniran en benefici del seu rendiment i creixement. Anem-les a veure:

La capacitat per solucionar problemes. Detectar problemes i de forma eficient i àgil aplicar accions correctives i necessàries amb sentit comú i iniciativa és segurament un dels elements més importants en qualsevol organització. La detecció de necessitats per saber en tot moment quines són les coses que cal millorar i les que cal suprimir per tòxiques o poc rendibles.

Una altra de les habilitats extraordinàriament positiva, diria que imprescindible en el nostre segle és la aquella que fa que siguem molt actius establint llaços amb tercers (Networking) Crear aliances, unir-te amb els altres, generar xarxa per aprofitar el corporativisme i la comunicació per engrandir l’estructura. La capacitat de comunicar en públic. Com a éssers humans, per naturalesa som éssers socials, és a dir, que ens agrada conversar i conviure amb altres persones. En el món empresarial, és important no anar per lliure i poder traslladar al grup el coneixement i experiència que tu has validat i que pot ser font d’intercanvi i progrés.

En aquesta línia d’intentar trobar punts comuns en la millora de les empreses aposto també per la capacitat per innovar. Un cop algú va dir: "Si vols resultats diferents, fes coses diferents"; i es que sona com "obvi", però la veritat és que aquesta senzilla premissa se’ns passa per alt. Volem atreure més clients a la nostra empresa però seguim aplicant estratègies de fa 20 anys enrere. Tenim un lloc web amb el mateix contingut des que es va crear, cal ser molt inquiet en la reformulació dels objectius i la manera d’assolir-los. Ara les tècniques de venda han canviat molt i cal arribar descaradament a les emocions dels clients i no tant a les necessitats, la gent ara compra coses de manera impulsiva perquè els agrada sense pensar gaire en el seu ús real i perllongat. Innovar és tan important com els diners, temps i esforç que invertim a l’empresa. Si no ens arrisquem a saltar en parapent, no sabrem que se sent volant … és moment que ens aturem a pensar quines coses fem igual des de fa temps? ¿Quan va ser l’última vegada que vàrem fer alguna cosa nova? ¿Quins resultats vam obtenir?.

Encara un última capacitat que em sembla fonamental. La Resistència. La guerra no es guanya en una sola batalla, es requereix resistència i aguanti per poder guanyar-la. El mateix passa en l’àmbit empresarial. La resistència, la perseverança, és part de la fórmula de l’èxit. Seguir, seguir i seguir, tot i les adversitats o els en números vermells, fins un cert límit. Resistir per la seva banda, comporta paciència, tolerància, domini propi i molta passió pel que es fa. D’aquesta manera podem sortir airosos de qualsevol situació que afrontem.

A dia d’avui les empreses han de treballar coordinadament molts elements, obrir la persiana vol dir saber conjugar-los tots per no haver-la de tancar i esperar que les pandèmies apareguin cada 100 anys.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top