Publicitat
Opinió

Mal informats, mal governats

Salvador Cardús Ros

Se sol dir que l’aprovació dels pressupostos de qualsevol administració pública és la decisió més rellevant de totes les que es poden prendre.

És així. Més enllà de les retòriques ideològiques forçades per la necessitat d’agradar l’electorat -és a dir, de la propaganda- hi ha els fets. I els fets delaten quins són els marges de maniobra d’aquella institució, quin ha estat el resultat de les gestions anteriors i quines són les veritables prioritats per a l’any següent.

Ara bé, si a l’hora de fer propaganda tothom s’espavila prou bé, a l’hora d’informar, tot es torna fosc. Hi ha, és clar, les dificultats tècniques d’explicar assumptes complexos. Però, sobretot, hi ha manca de voluntat. He buscat a la pàgina web de l’Ajuntament de Terrassa informació sobre els pressupostos de 2022 que es portaven a aprovació aquest divendres, i no he trobat res. I en la informació de l’execució del 2021 hi ha errors. De manera que ahir, el dia del debat dels pressupostos, el ciutadà –no dic les organitzacions que han estat consultades, encara que no sé amb quina extensió i èxit– només disposava de l’exigua informació donada pels mitjans de comunicació locals, obtinguda de la roda de premsa del mateix govern, i poca cosa més. I -amb una absència de l’alcalde difícil de qualificar-, després de seguir el debat per les xarxes, encara em reafirmo més en el drama de la poca informació que acabarà arribant al ciutadà. És cert que hi havia moments de pur tràmit perquè les decisions de vot sobre les esmenes ja havien estat preses prèviament amb criteris partidistes. Però també és veritat que determinades intervencions posteriors a la votació de les esmenes, com la d’Alfredo Vega, haurien de ser conegudes en quasi tota la seva extensió. De tot plegat, me’n queden preguntes que ara resumiré.

Una. Si el debat pressupostari és tan important, com és que el govern municipal no ha ofert a la ciutadania una avaluació pública sobre l’execució pressupostària del 2021 fins a data d’avui, i una informació accessible, completa, raonada i comprensible del projecte per a 2022?

Dos. Com és que l’oposició tampoc no ha fet una valoració pública i consultable respecte del pressupost de 2022? En poso dos exemples. D’una banda, no ho ha fet el PSC, que s’ha limitat a proposar una despesa de gairebé tres milions d’euros en qüestions com neteja, habitatge o educació, però sense dir si ha de ser més despesa i com obtindrien els ingressos, o si és a canvi de reduir altres despeses i quines. Pel que fa a Junts, pitjor. Després de dir a les xarxes que “plantegem un debat en positiu”, afirmaven que votarien “no” als pressupostos. Vaja! I a l’hora d’explicar per què les seves prioritats no eren les d’ERC-TxT, presentaven una llisteta de petites reparacions viàries, d’estudis sobre si un mercadal a la Rambla, un palau de congressos o si comprar un minibús, i la proposta de comprar –després he sabut que per 1.000 euros– material per ensenyar català als nouvinguts o l’arranjament de la basseta del Passeig.

Tres. A part de pressupost ordinari, hi ha les inversions –19,3 milions– i les empreses municipals, 45 milions. Se’n sap res, de la gestió d’aquestes empreses? Van bé Eco-equip o el Parc Audiovisual? Taigua està donant els magnífics resultats que es prometien quan el servei públic d’aigua es va municipalitzar? On podem trobar la informació de govern i oposició?

El cas és que falta informació. I que Twitter o Facebook no són adequats per oferir-ne de qualitat i completa.

Una petició de més informació que, per cert, no recordo que cap grup municipal reclamés de manera seriosa.

Publicitat
To Top