Publicitat
Opinió

Parin el món, que jo baixo

Rosa Ferrer, professora d’infermeria

Sí, aquesta frase amb la qual titulo l’article és de Groucho Marx i és el que jo voldria, poder baixar, marxar d’aquest món fals i traïdor.

La següent també és d’ell: “No permetré injustícies, ni joc brut, però si s’enxampa algú practicant corrupció sense que jo rebi una comissió, el posarem contra la paret… I donarem l’ordre de disparar!”. Groucho Marx era un còmic, però el que deia no podia ser més encertat.

Són trenta-dos països que juguen el Mundial de Qatar 2022: Qatar, Alemanya, Dinamarca, Francià, Bèlgica, Croàcia, Espanya, Sèrbia, Anglaterra, Suïssa, Països Baixos, Portugal, Polònia, Gal·les, Brasil, Argentina, Uruguai, Equador, Canadà, Mèxic, Estats Units, Costa Rica, Iran, Corea del Sud, Japó, Aràbia Saudita, Austràlia, Ghana, Senegal, Tunis, Marroc, Camerun. D’aquests països es diuen democràtics ben bé tots, però jo pensava que almenys els europeus, americans i Austràlia ho eren. Si més no, una mica. Però ja veuen vostès que no. I a més no els queda ni una mica de dignitat. Abans va el futbol costi el que costi. Siguin milers de morts (més de 6.000) per les males condicions en què els han fet treballar per aixecar els magnífics edificis per al Mundial de futbol, sense dret a queixar-se ni a plegar i marxar perquè els han retingut el passaport. Fa tants anys que passa amb les dones esclaves-treballadores de la llar, sense cap dret i totes les obligacions, sense horaris, pel fet que sempre han d’estar a punt per servir els amos, servir-los en tot, patint repetidament violacions i maltractaments, sense dret a res més que resistir perquè també estan sense el passaport, ja que els l’agafen quan arriben al país. Un país que discrimina per tot: per ser dona, per ser homosexual, per ser d’una altra religió o d’una casta o categoria inferior. Un país que ara diu sí i en hores diu no, però ningú té el que s’ha de tenir per dir prou. Bé, almenys la ministre d’Exteriors d’Alemanya ha donat una bona lliçó posant-se el braçalet LGTBIQA+, prohibit per l’Emir, i s’ha assegut al costat del corrupte president de la FIFA, que li riurà les gràcies al dirigent qatarià mentre li ompli les butxaques. Sí senyora, amb un parell d’ovaris i ben posats!

Els països europeus, americans i Austràlia ni són democràtics ni respectuosos amb la diversitat, “Obras son amores i no buenas razones”, diu el refranyer castellà! De veritat, cal anar a un país on impera la dictadura, l’esclavatge, la corrupció i la discriminació a xutar una pilota? Diu Albert Camus, escriptor i filòsof francès (1913, Dréan, Algèria, 1960-Villeblevin, França): “Si l’home fracassa a conciliar la justícia i la llibertat, fracassa en tot”.

He llegit que s’han invertit 212 bilions per veure xutar una pilota. Quants per a la salut? Acabem de passar una pandèmia i molta gent, massa gent arreu del món passa gana. Massa gent mor per manca d’aliments i d’atenció sanitària. Presidents d’aquests països que es diuen democràtics, presidents de clubs de futbol i els mateixos jugadors que sempre parleu d’esport inclusiu, no us fot vergonya anar a llepar els peus als dictadors de Qatar? Mirin vostès, poso la mà al foc absolutament convençuda que els equips femenins no hi haguessin anat.

Felicitar tots aquests locals que no es connecten per retransmetre els partits del Mundial. Tant de bo molts més ho acabin fent. Mitjans audiovisuals, què esteu fent a Qatar? Retireu els periodistes d’allà i porteu-los a retransmetre partits de nens/es i jovent que respecten els drets de totes les persones, sense guanyar milionades, però sense deixar els seus principis i valors a l’armariet tancats a pany i clau, pensant que ja els recuperaran quan tornin de Qatar.

Això és el que volem transmetre als nostres infants? Tot s’hi val quan hi ha un munt de diners a embutxacar? Les persones s’han d’utilitzar i llençar? Mirin, si els plau, jo com en Groucho Marx els dic: parin el món, que jo baixo.

“Ser lliure no és només desfer-se de les cadenes pròpies, sinó viure d’una forma que respecti i millori la llibertat dels altres”, Nelson Rolihlahla Mandela (Umtata, Sud-àfrica, 1918 – Johannesburg, 2013), polític sud-africà. Ser lliure és ser capaç de decidir dir no quan alguns per corrupció diuen sí, parlar menys i demostrar amb els fets que no cedim davant la discriminació, l’esclavatge, la violència i el malbaratament dels recursos. Perquè com diu Marc Tul·li Ciceró (Arpinum 106 aC – Formia, 43 aC), polític, filòsof i orador de l’antiga Roma: “La veritat es corromp tant amb la mentida com amb el silenci”.

Si us plau, apaguem la televisió quan es parli d’aquest Mundial, que és el de la gran vergonya de la democràcia!

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top