"La FIV va suposar un avanç espectacular"

Publicat el 29 d’octubre de 2017 a les 04:00
Francesc Fàbregues
Responsable de la unitat de reproducció assistida d’Àptima Centre Clínic Mútuaterrassa


Què ha suposat la fecundació in vitro (FIV) dins el camp de la reproducció?
Fins a l’aparició de la FIV els tractaments de què es disposava per tractar els problemes de fertilitat eren escassos i amb un rendiment molt baix. La FIV va suposar un avanç espectacular i des de 1978, en què neix la primera nena gràcies a aquesta tècnica, les millores i avenços en la reproducció assistida han permès optimitzar els resultats i conèixer aspectes de la fisiologia reproductiva enigmàtics fins al moment.

A qui s’aconsella la FIV?
Inicialment, es va idear per a parelles on l’esterilitat estava relacionada amb una causa tubàrica, és a dir, quan el problema se centrava en la permeabilitat de les trompes en la dona. No obstant això, posteriorment es van anar ampliant les indicacions i avui dia es tracten amb FIV esterilitats de causa masculina, d’origen desconegut o bé per patologies ginecològiques diverses que disminueixen la fertilitat natural.

Quin és el percentatge d’èxit?
Els resultats de la FIV estan molt relacionats amb l’edat de les pacients. Per sota dels 35 anys s’assoleixen percentatges d’èxit superiors a un 50%, però aquests resultats van disminuint amb l’edat. La taxa d’avortaments és similar a la de les gestacions espontànies, és a dir, aproximadament d’un 10-15%. No hi ha un límit en el nombre d’intents, però és difícil aconseguir gestacions més enllà del tercer.

Els embarassos múltiples segueixen sent un factor de risc?
Un dels objectius prioritaris en el camp de la reproducció assistida ha estat el reduir al màxim el nombre de gestacions múltiples. Les millores de la tècnica en els últims anys han permès reduir aquesta complicació disminuint el nombre d’embrions a transferir. Tot i això, el percentatge d’embarassos de bessons segueix sent alt ja que aproximadament un 20% dels casos són gestacions de bessons.

En els últims anys ha augmentat la demanda d’aquesta tècnica?
La demanda en FIV ha augmentat significativament en els darrers anys i s’espera que segueixi en augment. Factors conjunturals de tipus socioeconòmic fan que la maternitat s’endarrereixi de manera constant i això comporta a un major nombre de parelles tributàries d’aquest tractament. A Catalunya, s’estima que un 4% dels nascuts vius són resultat de tècniques de reproducció assistida. Aquestes xifres es correspondrien a la mitjana europea. Actualment s’estima que hi ha més de 7 milions de persones al món nascudes com a resultat de la FIV.