El blat és un dels cereals més universals que tenim de la gastronomia europea. Sense cap dubte és el més utilitzat per a l’elaboració del pa o de la pasta. No obstant això, tot i ser molt nutritiu en el seu consum hi ha excepcions. És un dels aliments prohibits per a les persones amb celiaquia o intoleràncies que, per combatre la seva malaltia, han d’evitar el consum de gluten, una proteïna present en aquest cereal.
Sigui per problemes d’ingesta o per la recerca d’aliments alternatius el mercat actual s’està omplint de bons substituts del blat. Es tracta d’altres tipus de farines que ens obren un ventall de sabors, textures i qualitats alimentàries.
Una gran varietat
Cada cop és més freqüent veure a les botigues d’alimentació pastes que ja no porten en la seva composició farina de blat. Parlem de l’espelta, el kamut, el blat sarraí o la quinoa. Es troben en gra o en altres versions de producte: espaguetis, macarrons, espirals, (en italià penne, farfalle, fusilli, pappardelle i d’altres moltes.)
L’espelta és un d’aquells cereals que primer va ser molt consumits però amb els segles va caure en l’oblit en aparèixer el blat comú. De fet, l’espelta és una subespècie de la família del blat que en els darrers anys ha tornat a fer-se un lloc especial al mercat i al rebost, gràcies a les seves qualitats nutricionals.
Aquest cereal, amb milers d’anys d’antiguitat i que en l’edat mitjana es reservava a les classes més adinerades aporta més quantitat de carbohidrats, fibra, proteïnes i vitamines B que el blat tradicional. A més, conté els vuit aminoàcids essencials i és ric en fibra i en àcid silícic. No obstant això, conté gluten i per tant no està indicat per a celíacs. Amb un sabor lleugerament dolç, la pasta d’espelta combina a la perfecció amb receptes elaborades amb albergínia, carxofes, escopinyes o gambes.
Un altre tipus de blat que torna a estar de moda per la riquesa dels seus nutrients és el kamut. Una varietat que es conreava a l’antic Egipte. Més saborós que el blat, té més proporció d’aigua i més minerals i el seu sabor és lleugerament dolç, com l’espelta.
Si el comparem amb el blat tradicional el kamut aporta més proteïnes, a més de vitamines B i E, magnesi, ferro, fòsfor i potassi. També té seleni, d’efecte antioxidant. Amb tot, conté gluten.
ARA A PORTADA
Publicat el 13 de maig de 2018 a les 04:00