La gent gran gaudeix tornant a la universitat

Publicat el 28 d’agost de 2019 a les 18:20
Les persones grans tenen cada vegada més inquietud per ampliar els seus coneixements. Així ho demostra un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) que explica que ha duplicat en els cinc últims cursos el nombre d'alumnes de més de 65 anys. La mateixa UOC destaca també que la gent gran opti per realitzar estudis online, un fet que demostra que han perdut la por a les tecnologies.
La UOC ha bussejat en les dades de la seva universitat per extreure algunes dades interessants. La universitat reconeix que el col·lectiu de sèniors continua essent minoritari però remarca l'augment que s'hi ha produït entre els cursos 2014-15 i 2018-19. "Durant els últims cinc cursos han començat estudis a la UOC aproximadament unes 400 persones de més de 65 anys, la qual cosa mostra una tendència de creixement que ha portat a doblar la xifra de nous estudiants. En el curs 2014-15 hi havia 52 matriculats enfront dels 103 del curs passat", explica Julio Meneses, responsable de la Unitat d'Avaluació de projectes Institucionals de l'eLearn Center d'aquesta universitat
L'estudi de la UOC també revela que dues terceres parts d'aquests estudiants han iniciat estudis no oficials, mentre que la tercera part restant ha començat estudis oficials, cosa que inclou matrícules en els programes de grau, màster o doctorat, i són majoria els que ho van fer en els programes de grau (63,3 per cent).
Pel que fa a la distribució per sexe, els homes són majoria en tots dos tipus d'estudis, diferència que és lleugerament superior en el cas dels estudis oficials, on la proporció és de fins a gairebé tres homes per cada dona. Segons aquestes dades, el perfil del sènior de la UOC es correspon majoritàriament amb el d'un home que es proposa fer uns estudis no oficials, probablement amb interès per ampliar els seus coneixements en una matèria en particular, però sense la intenció de completar una titulació oficial, apunta Meneses.
L'informe apunta diverses raons per l'increment de gent gran a les universitats. Una d'elles es deu a un major poder adquisitiu de la gent gran. "Els que tenen ara entre 65 i 75 anys pertanyen a una generació que, en general, disposa de recursos econòmics suficients per a poder continuar estudiant. A més es tracta d'un grup demogràfic amb un nivell formatiu alt i per al qual l'educació hi ha tingut molt de valor com a progrés social", diu Daniel López Gómez, professor de Psicologia i Ciència de l'Educació de la universitat digital.
La segona raó és que les persones que tornen a la universitat és perquè creuen que en aquesta etapa de la vida és un bon moment per a continuar sent actiu. De fet moltes d'aquestes persones aprofiten aquest nou cicle vital per aprendre i també per contribuir a la societat en tasques de voluntariat i associacionisme.Els investigadors de la UOC també han valorat el fet que els sèniors estudiïn en una universitat digital. Subratllen que aquest fet fa que es modifiquen tòpics i estereotips. "Les persones més grans dels 65 anys estan ara més connectades a les noves tecnologies i amb interessos més amplis del que es pressuposava". Recorden que el més comú és pensar que la gent gran té unes capacitats tecnològiques limitades però no es pot generalitzar perquè és un col·lectiu molt heterogeni.
L'Institut Nacional d'Estadística (INE) aporta dades sobre el binomi sénior i l'ús d'internet. Així, l'última dada de 2018 diu que el 86 per cent de la població de 16 a 74 anys és usuària habitual d'internet. Però aquest percentatge cau fins al 49 per cent en el segment de la població de més edat, el de 65 a 74 anys. De tota manera, la UOC ha observat que és en aquest grup d'edat on augmenta l'adopció digital i que la divisòria d'edat és cada vegada més reduïda. En aquest sentit, Mireia Fernández-Ardèvol, investigadora de l'IN3 de la UOC, ressaltar que "un cop en línia, la població més gran desenvolupa estils d'usos que, més o menys sofisticats, i diversificats, són rellevants per a la socialització i per a la gestió de la vida quotidiana". Segons Fernández-Ardèvol, les tecnologies digitals permeten la personalització creixent de l'experiència d'usuari. I aquesta característica, ben utilitzada, ajuda a acompanyar millor les minories, que és el cas de la gent gran: son minoria en els entorns digitals (a causa de la divisòria de l'edat i també en l'àmbit de l'ensenyament superior. "Així, doncs, es poden generar entorns més inclusius si les dimensions de la personalització es pensen i es dissenyen des del punt de vista i amb la participació de la gent gran", assegura.
L'oferta de la UOC és una de les moltes que existeixen arreu. Aprendre és una tasca que no té edat. De fet, fa molts anys que ja es van posar en marxa les escoles d'adults (Terrassa té una llarga experiència). Aquests centres també s'han anat adaptant a les noves demandes. Els primers programes eren d'alfabetització. Ara també hi ha però s'hi sumen idiomes, informàtica i altres àmbits. L'Organització Internacional del Treball (OTI) preveu que d'aquí a unes dècades el nombre de persones majors de 60 anys passarà de 672 milions a 2.000 milions de persones.