Publicitat
Terrassa

Ara que vindrà el fred…

La cursa cap a l’arribada de l’hivern ja ha començat i cal tenir en compte una sèrie de qüestions per tal d’estalviar energia. Endesa, a cada estació, intenta ajudar als usuaris aportant un grapat de bons consells per reduir despeses pel que fa a l’energia i que a les cases ens sentim més confortats. En definitiva, una col·lecció de petits gestos que seran molt importants a l’hora de disminuir el consum.

Amb el fred, la calefacció adquireix un protagonisme superlatiu. I abans que faci acte de presència, es fa necessari purgar els radiadors. És una mesura que s’ha de realitzar una vegada a l’any, com a mínim, i sense esperar que arribi el fred. És un bon moment. Extreure l’aire dels radiadors és imprescindible per l’estalvi d’energia, ja que acostumen a acumular bombolles d’aire que impedeixen el pas de la calor i, com a conseqüència negativa, impedeixen la seva transmissió i, a més, provoquen l’augment del consum. Aquesta acció és bàsica per tal de mantenir una temperatura ideal a tota la llar.

Una eina que pot col·laborar també activament a l’estalvi d’energia és el termòstat intel·ligent, molt recomanable per persones que volen trobar-se la casa a una bona temperatura quan tornen de la feina o de fer qualsevol activitat, i també pels que volen tenir el control del consum. Es poden connectar directament al telèfon intel·ligent i possibiliten al client l’opció de controlar en tot moment el consum energètic de la llar.

Es pot encendre o apagar la calefacció tot i ser lluny de casa, es pot programar el seu funcionament segons el dia de la setmana i també permet ajustar de forma independent la temperatura de cada habitació. Fins i tot, es pot saber si algú entra a l’habitacle per mitjà d’uns sensors de detecció de moviment. Aquests termòstats aprenen els hàbits que acostuma l’usuari i, per això, estan capacitats per establir el millor programa per minimitzar la despesa energètica de la llar. Són uns components molt positius a l’hora de minimitzar el consum.

També es pot controlar el consum dels radiadors situant una vàlvula termoestàtica als radiadors, acció que ens facultarà a triar la temperatura de cada habitació en tot moment. Així, evitarem que la calefacció estigui encesa en una habitació quan no es fa necessari per al motiu que sigui, perquè no s’utilitza en aquell moment o perquè li toca el sol tot el dia i té una temperatura més alta que la resta de la casa. Si s’instal·len, l’usuari tindrà la possibilitat de programar-los perquè s’ajustin a una temperatura diferent a cada habitació. L’estalvi d’energia, està assegurat.

Seguint amb els radiadors, Endesa alerta de l’ús innecessari que es fa moltes vegades d’aquests aparells. Molta gent els utilitza com a prestatgeries i acumulen objectes com joguines o llibres mentre que, altres vegades, estan tapats per sofàs o altres elements de la casa. I hem de tenir molt en compte que qualsevol objecte que obstrueixi el radiador, complica la sortida de l’aire i augmenta el seu consum.

Tampoc és aconsellable fer servir els radiadors per eixugar la roba, cosa bastant habitual però que ens perjudica quant al consum. El flux d’aire calent es talla i la casa no s’escalfa tan de pressa, amb el qual, la caldera haurà de treballar més per augmentar el consum. Posar-hi roba a eixugar complirà la seva funció però, en contrapartida, l’eficiència energètica de la calefacció se’n ressentirà, fet que repercutirà en la nostra factura.

Per si l’argument de l’estalvi de consum no fos prou, cal recordar que investigadors escocesos han deduït que aquesta pràctica, en un 25 per cent de les 100 llars estudiades, ens aboca a un risc més gran d’aparició de floridures (és a dir, fongs) que són clarament perjudicials per a la salut dels habitants.

Endesa també recomana fer un ús adequat de catifes i cortines, que considera que no són només uns objectes de decoració. Són elements que ajudaran a conservar la calor a les habitacions durant l’època d’hivern i, per tant, ens permeten estalviar energia. Posar catifes i cortines per tota la casa també representa un bon mètode per reduir la pèrdua de calor pel sòl i les finestres i, a més, la seva presència contribueix a gaudir d’una sensació molt més gran de calidesa a la llar.

Ventilar la casa
Finalment, assenyalar que un acte tan senzill de fer, com és el de ventilar la casa, també ajuda i molt a l’estalvi d’energia. Una llar correctament ventilada és garantia de confort. Aquesta acció, no només serveix per evitar un excés d’humitat a les cases, sinó que també per eliminar algunes substàncies contaminants com són el gas radó, els àcars o la concentració massiva de diòxid de carboni que ens pot perjudicar la nostra salut.

Per no malgastar energia, s’ha de ventilar durant un temps no superior als 10 minuts, amb la intenció que es perdi la mínima calor possible. És recomanable obrir alhora les finestres de totes les habitacions de la casa, i mantenir obertes les portes que comuniquen les estades, però amb els radiadors sense funcionament. El corrent que produeix amb aquest exercici, promou que l’aire es renovi completament en un període curt de temps, evitant que les parets s’arribin 

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top