Publicitat
Terrassa

Oncolliga visibilitza al càncer de mama

Coincidint amb el Dia Internacional del Càncer de Mama, Oncolliga va omplir ahir la Plaça vella de globus i espelmes solidàries. L’entitat va fer un pas més per "visibilitzar la malaltia i mostrar el paper d’un voluntariat que fa una tasca valuosa d’acompanyament i empenta", va comentar ahir Conxa Puig, responsable de l’àrea social d’Oncolliga i Medalla d’Honor de la Ciutat 2018.

La carpa d’Oncolliga va restar tota la tarda envoltada de persones interessades a participar, moltes amb la compra d’espelmes solidàries, amb les quals es va formar la frase "La ma amiga", el lema del Dia Internacional del Càncer de Mama. Avançada la tarda, Bastoners de Terrassa fer una actuació.

A la festa d’Oncolliga van participar ahir algunes de les prop de 60 voluntàries que col·laboren amb l’entitat. També algunes dones amb càncer de mama i altres que han superat la malaltia. El seu testimoni és clau per ajudar a afrontar els tractaments en positiu. S’estima que a Espanya 1 de cada 8 dones té el risc de patir un càncer de mama. La taxa de dones lliures d’una recaiguda al cap de 5 anys ja supera el 90 per cent.

"T’ho diuen i no t’ho creus"
A peu de carpa ahir la Júlia, nom fictici, explicava que fa un any li van detectar el càncer de mama i avui, després de superar una intervenció quirúrgica i els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia, "estic bé. Fa un mes que he acabat i ara em toca assimilar la malaltia i mirar endavant".

La besàvia, l’àvia, la mare i la tieta de la Júlia han patit càncer de mama. "Així i tot, quan t’ho diuen no t’acabes de creure el que t’està passant. Segurament és una manera de sobreviure a la situació". És quan acaba el tractament quan "te n’adones del que ha passat. Abans la finalitat és sobreviure".

La Júlia està a "la fase d’acceptació, és quan et comences a curar". Moltes pacients "volen que passi i prefereixen ignorar. D’aquesta manera resulta més difícil superar-ho".

Les sessions de ioga, meditació i sofrologia, a Oncolliga, són claus per afrontar la malaltia i especialment la recuperació, explica la Júlia. També el paper del voluntariat.

Mari Carmen Martínez és una de les voluntàries d’Oncolliga, tasca a la qual s’ha abocat després de superar un càncer de mama. "És una experiència molt plena -diu-. Et fa sentir que ets aquí i transmets a les dones malaltes que se’n pot sortir".

Dos dies per visibilitzar
El programa d’Oncolliga amb motiu del Dia Internacional del Càncer de Mama va arrencar dijous, amb una taula informativa de l’entitat al Mercat del Triomf, al barri de Sant Pere. Ahir, la parada es va instal·lar al matí al Mercat de la Independència.

A la tarda, Castellers de Terrassa, Bastoners i el xanquer Uruset van animar la festa a la Plaça Vella, on la parada d’Oncolliga va despertar la curiositat de molts vianants.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top