Publicitat
Terrassa

Sembrant la llavor de l’Operació Bikini

Fa ja molts anys que va aparèixer a les nostres vides allò de l’Operació Bikini, aquell desig o propòsit que ens fem (o que es fan), de cara a l’estiu, uns mesos abans, per poder "exhibir" un cos més esvelt a les platges o a on espeteguem a les vacances. Una gran part del motiu d’aquest propòsit d’esmena pel que fa als nostres hàbits alimentaris té un origen ben definit o, si més no, són la llavor: les festes de Nadal.

Cada any, quan el mes de desembre arriba a la seva fi, anem encadenant pantagruèlics àpats, dia sí i dia també, en els que es barregen plats d’alta envergadura amb generoses copes de vi i cava, i amb tota una sèrie de productes del sector dels dolços que, a la resta de l’any, ni ensumaríem: torrons, neules, polvorons, massapans, confits, mantegades i d’altres espècimens que, sembla, estan fets per donar una empenta al sector farmacèutic que es dedica a fabricar medicaments per alleugerir l’acidesa d’estómac.

Però les conseqüències no són només un malestar estomacal que passa amb paciència, temps o pastilles. Tota aquesta afartada ens aporta el que, després, donarà peu a l’Operació Bikini: els quilos de més. Segons un estudi, durant aquestes festes de Nadal, els catalans ens engreixarem entre 2 i 5 quilos. Un únic àpat d’aquestes dates pot suposar entre 2.000 i 2.500 quilocalories, quantitat equivalent al que endrapem un dia en la nostra dieta habitual.

La dosis ideal
Quina seria la dosis ideal o la mida raonable per aquests dies de disbauxa, amb batallons de canelons, xocolata com si l’anessin a prohibir o copes i més copes de Costers del Segre o de Montsant, segons el gust de cadascú? Doncs, diuen els que en saben, que hom no ha de sobrepassar el 30 per cent de què consumeix al dia pel que fa a l’apartat calòric. És a dir, d’unes 450 a 750 quilocalories, depenent d’una sèrie de condicions com són el sexe, el pes, l’edat o l’activitat física que fem. Precisament, deixar de fer esport o activitat física durant aquests dies, també ajuda a l’acumulació d’un major nombre de calories.

Per tot això, pels més que possibles quilos de més que ingressarem a la nòmina del nostre cos, els especialistes aposten i recomanen fer una bona planificació, acurada i raonable, a l’hora de dissenyar els menús per aquestes festes nadalenques. Un consell molt bonic i de bona fe, realment, però que no sempre és fàcil d’encaixar en aquesta voràgine d’aliments fets, no hi ha cap mena de dubte, pel maligne per tal que ens engreixem fins a dir que ja n’hi ha prou.

Hem de donar prioritat, diuen els experts, a plats lleugers, digeribles i sans i no abusar de l’alcohol. Reptes que tothom coneix, però no sempre assequibles aquests dies de dinars i sopars abundosos. Tot, però, serà bo, per evitar d’omplir de més quilos la nostra motxilla.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top