Publicitat
Terrassa

Els sindicats denuncien la falta de consens en la reforma de l’FP

A les portes d’acabar el trimestre escolar, els sindicats de docents han tornat a donar un toc d’alerta a la conselleria d’Educació sobre la reforma curricular dels estudis de la Formació Professional (FP). Els sindicats (Ustec-Stes, CCOO, Intersindical CSC, Aspepc-sps, UGT i CGT) van presentar ahir un manifest en el qual denuncien que la revisió dels plans d’estudis d’FP s’està portant a terme sense el consens del professorat.

No és la primera vegada que els sindicats, que formen part de la Plataforma Defensem l’FP, critiquen la conselleria per aquest assumpte. Cal anar un any enrere quan sindicats i patronals, ambdós amb interessos molt diversos, van qüestionar la proposta d’Educació sobre el nou model curricular. La conselleria vol unificar el pla d’estudis de l’FP, de manera que el primer any de formació es faria al centre i al segon podria triar entre l’FP convencional (pràctiques a les empreses) o Dual (formació a l’empresa). Els sindicats temen que aquesta estructura comportarà una reducció d’hores lectives al centre a favor de més hores a l’empresa, per la qual cosa provocarà a la vegada una disminució de plantilles. De fet, els professors pensen que Educació està aprofitant la reforma per fer una mena d’ERO encobert i prescindir de bona part dels 6.000 docents de l’FP. En aquest sentit es va posar algun exemple com que un cicle de grau Superior té unes 2.000 hores, que es reparteixen entre 1.650 a l’institut i 350 de pràctiques a l’empresa. Amb el nou model Dual es preveu arribar fins a les 2.320 hores però d’aquestes es faran 1.230 hores a l’institut i mil a l’empresa. Portaveus del cos docent ja van considerar que aquesta nova distribució horària del cicle d’FP Dual causa una pèrdua formativa per a l’alumne.

Procés opac
Els sindicats van recordar ahir que poc s’ha avançat en contrastar les posicions dels diversos sectors. I van insistir que "l’elaboració dels nous currículum ha estat opaca: no ha estat un procés participatiu ni consultiu i s’ha tornat a presentar la proposta que el departament es va veure obligat a retirar". El conjunt d’organitzacions reiteren que "tota reforma curricular o projecte experimental s’hauria de fer amb un pla pilot amb una selecció de centres i famílies professionals, amb estudis previs que l’avalin, amb objectius, paràmetres i indicadors i una avaluació posterior abans de fer-la extensiva".

Els sindicats no es tanquen a la reforma però creuen que el pla d’Educació ha de passar per millor les condicions laborals i la qualitat de la formació i que això vol dir també recursos humans i econòmics.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top