Publicitat
Terrassa

Mans Unides obre campanya per un projecte laboral a Cuba

La delegació de Mans Unides ha engegat la nova edició de la seva campanya anual que a Terrassa té com a objectiu porta a terme un projecte d’acompanyament educatiu i professional a Camagüey (Cuba). L’acció vol donar eines a emprenedors i pagesos d’aquella zona perquè puguin sortir-se’n amb iniciatives que els permetin obtenir recursos per ser els més autònoms possibles.

La campanya va ser presentada ahir per Elisenda Garcia, presidenta local diocesana de la institució, Glòria Oliva, voluntària i Mario Torres, president de la Fundació ACLO de Bolívia. Garcia va subratllar la feina que fa Mans Unides per lluitar contra la pobresa. "Fa més de seixanta anys que treballen amb les persones més vulnerables del món per erradicar la fam i aquestes persones són el valor de la nostra organització".

L’acció d’aquest any porta per títol "Qui més pateix el maltractament al planeta no ets tu". Garcia va comentar que era una frase per fer reflexionar. "Nosaltres, per exemple, hem vist fa poc molts desastres provocats pel canvi climàtic però tenim capacitat per lluitar contra això però els pobres no en tenen, per la qual cosa ells encara són més fràgils davant d’un temporal que fa mal". I ho són més les dones i els nens perquè els homes migren a la ciutat per trobar feina.

La presidenta va voler destacar que Mans Unides és possible a un nombrós voluntariat, més de 5.000 persones, moltes de les quals són molt fidels. Aquest és el cas de Glòria Oliva (noranta-dos anys), de Terrassa, que porta a l’entitat des dels seus inicis. La Glòria va presentar el projecte de la delegació local per aquest 2020 i va remarcar la seva rellevància en tant que a Camagüey hi ha molts joves a l’atur. I va recordar, a partir de la seva dilatada experiència, com han evolucionat les demandes. "Primer fèiem projectes per obtenir aigua, hospitals i ambulàncies; les necessitats més bàsiques i desprès escoles i formació per emprenedors".

La delegació local va iniciar la presentació del projecte aquest diumenge a les parròquies i la col·lecta es farà el diumenge vinent als mateixos espais. També hi haurà altres actes solidaris per recaptar fons amb el mateix fi.

Millores aconseguides
La campanya ve recolzada a la ciutat per Mario Torres Panaigua, director general de la Fundació ACLO, que treballa des de fa més de quinze anys amb la col·laboració de Mans Unides en projectes de desenvolupament rural a Tarija, Potosí i Chuquisaca, al sud de Bolívia. Torres va donar resultats dels projectes aconseguits en matèria de formació i emprenedoria. "Hem avançat moltíssim. Quan vàrem començar 90 de cada 100 camperols no sabien ni llegir ni escriure i ara el percentatge és a la inversa. I també treballen per una agricultura familiar agroecològica".

La Fundació ACLO actua sobre un col·lectiu de 5.400 famílies que es beneficien directament i mig milió de persones indirectament. Torres va agrair a Mans Unides la seva tasca i va emfatitzar la gran necessitat d’ajuda en un país ple de desequilibris socials. "Al sud de Bolívia es dóna una gran paradoxa. És un país molt ric en gas, minerals i liti però la gent no rep aquests beneficis. Tot el contrari. El preu de la bombona de gas a la ciutat té un cost de 24 bolivians mentre que els camperols han de pagar 80 bolivians". Torres creu que "cal formar i fins i tot formar perquè la gent pugui ocupar espais de poder", amb l’objectiu d’aconseguir algun dia ben aviat que les polítiques siguin més justes.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top