Publicitat
Terrassa

Una start-up de la UPC millora els sensors del cotxe autònom

Beamagine, una start-up del Centre d’alt Rendiment en Emprenedoria Fotònica (CAREF) de la UPC, ha fet un pas de gegant en la investigació del sistema Lidar, conegut com el sensor del cotxe autònom. L’empresa ha desenvolupat un sistema de làser que mesura amb precisió la distància dels objectes que envolten el vehicle, ho fa en tres dimensions i, a diferència de les càmeres tradicionals, ho pot fer de dia i de nit per què genera la seva pròpia llum.

El projecte ja ha registrat deu patents actives i ha firmat la seva primera llicència amb l’empresa Veoneer. La firma sueca de components per l’automoció està centrada en aspectes com la seguretat activa i, conjuntament amb Volvo Cars, impulsa a través de la firma Zenuity la investigació d’altes prestacions en conducció autònoma.

Futures aplicacions
La Start-Up Beamagine també treballa per a col·laborar en un futur amb Mercedes i Volkswagen i explora altres àmbits d’aplicació de la tècnica fotònica. La seva metodologia innovadora pot tenir un ampli ventall d’aplicacions en sectors com "el ferroviari, especialment en tramvies, per la localització ràpida de blanques a la catenària; també en medicina, seguretat, defensa o en activitats subaquàtiques, entre moltes altres", explica Jordi Riu. L’enginyer és fundador de Beamagine amb Santiago Royo, director del CD6 (Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes de la UPC).

El projecte es va presentar oficialment ahir al CD6, que treballa "per potenciar el gap entre recerca i mercat, recerca i empresa. Creem tecnologia per empreses de tot el món", va explicar ahir Jaume Castellà, gerent del CD6, impulsor d’activitats relacionades amb l’estratègia del centre, el desenvolupament de negoci i d’enllaç amb la indústria.

Al laboratori, Jordi Riu va explicar que la nova metodologia desenvolupada per Beamagine utilitza el pols de làser per detectar amb precisió la presència de cossos al voltant del vehicle. Precisament el sector de l’automoció treballa en la recerca d’una monitorizació total i fiable del context del cotxe, que elimini els punts cecs i pugui operar en temps real.

Amb la metodologia de Beamagine, "la llum triga dos nanosegons a anar, rebotar i tornar, facilitant amb precisió la distància de l’objecte". El pols de làser genera un milió de píxels per segon i projecta una imatge tridimensional de l’edifici, la persona, l’arbre, el contenidor o qualsevol objecte que envolti al cotxe autònom.

En 2021
Riu explica que el seu equip està en condicions d’entregar el projecte a la indústria de l’automoció "l’any 2021" i que, en paral·lel, exploren altres mercats dins del sector com el dels vehicles especialitzats.

La fotònica donarà resposta a bona part de les necessitats de la indústria del futur. Santiago Royo, director del CD6, va explicar que avui les enginyeries d’Òptica i Fotònica de la UPC tenen com a objectiu traslladar els seus projectes "al mercat, generar llocs de treball i fer créixer l’economia". També que "els nostres enginyers no marxin a Alemanya", va dir. Per al tinent d’alcalde de promoció Econòmica i Projecció de Ciutat, Isaac Albert, "Terrassa vol ser l’espai on la indústria trobi la majoria de les solucions. Volem donar respostes al mercat".

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top