Publicitat
Terrassa

Expectació al Vapor Gran per la implantació de l’àrea de vianants

Preguntes, més preguntes i molta expectació. Els veïns del Vapor Gran van deixar clar dijous al Vapor Universitari que no s’oposen a l’ampliació de l’àrea de vianants, però volen tenir clar si la logística de les noves mesures funcionarà i sobretot si el tancament de carrers al pas de vehicles, a banda de millorar la qualitat de l’aire, no acabarà complicant la seva vida.

Dijous a la tarda l’Àrea de Territori i Sostenibilitat va convocar als veïns del Vapor Gran per informar detalladament de les mesures que entraran en vigor el mes de maig i atendre totes les consultes i suggerències abans de la seva implantació. El govern no vol tornar a passar per l’experiència del setembre, quan la reunió amb els veïns del centre històric es va convocar després d’aplicar les primeres mesures de mobilitat i el resultat va ser una pluja de queixes.

Al Vapor Universitari, la majoria dels residents, comerciants i propietaris de locals van preguntar pels nous itineraris que imposen les restriccions al trànsit que entraran en vigor el maig. Es tancaran a la circulació de cotxes els carrers del Vall, Sant Domènec, La Rutlla, Portal Nou -el tram entre Miquel Casas i de l’Església es reurbanitzarà per transformar-lo en un vial de plataforma plana-, i alguns trams de Col·legi, Cisterna, Sant Francesc, Sant Genís i l’Era. Al maig també s’incorporaran a l’illa de vianants del Centre el Portal de Sant Roc, on hauran acabat les obres del pàrquing, i els carrers d’Iscle Soler, del Forn i Cisterna.

Els veïns del Vapor Gran volien saber si les visites podran entrar en cotxe a la zona restringida -s’haurà de demanar amb temps els distintius-, si hauran de pagar per actualitzar els comandaments de les pilones -el canvi és gratuït-, i com accediran les ambulàncies de les asseguradores privades, que arriben de fora de la ciutat. També els fusters, manyans o electricistes cridats per una avaria o una reforma. Hauran d’aparcar als pàrquings o a les zones de càrrega i descàrrega, s’els va informar.

La saturació de Baldrich
Van haver moltes preguntes sobre les entrades i sortides a la zona de vianants i una inquietud generalitzada per la saturació de vehicles -9.900 cada dia- que pateix el carrer Baldrich. Actualment rep tràfic del Portal Nou, de Sant Quirze i de l’eix del Passeig i Puig Novell.

La suggerència d’obrir Sant Marià per descongestionar-lo no va ser acceptada. "Cal una mica de paciència -va dir Susi López, directora de Mobilitat-. Al llarg de 2020 amb l’ampliació de la vianalització a l’eix del Passeig del Compte d’Ègara, el volum de trànsit baixarà".

A la sessió informativa al Vapor Universitari van intervenir la tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, i el regidor de Medi Ambient, Carles Caballero.

Melgares va dir als assistents que amb la implantació de l’àrea de vianants a l’eix del Vapor Gran "millorarà la vida dels veïns i la salut". També va recordar que fins al mes de maig s’atendran les suggerències i els neguits dels veïns, però va voler deixar clar que la determinació de reduir el 12 per cent dels desplaçaments en cotxe a la ciutat i d’aplicar la zona de baixes emissions es ferma i no té marxa enrere.

Al maig s’implantarà l’àrea de vianants al Vapor Gran i al llarg de l’any s’ampliarà de manera esglaonada a la zona del Passeig del Compte d’Ègara i a la Seu dÈgara.

Caballero va ser l’encarregat de posar dades a l’emergència climàtica. "Un de cada dos dies l’aire de la ciutat de Terrassa supera en diòxid de nitrogen els nivells recomanats per l’OMS", que són de 40 micrograms/m3. Els nivells arriben als 100 micrograms/m3 "als entorns escolars de la ciutat vint dies l’any".

Les àrees de vianants s’implanten al centre de la ciutat per tres raons principals, va explicar el govern: el 80 per cent de la contaminació la provoca el trànsit rodat; actualment, 72 mil vehicles fan desplaçaments cada dia al districte 1, on va a escola un de cada quatre nens de Terrassa.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top