Publicitat
Terrassa

Una crida a la xarxa per netejar La Grípia

La Marta Barato és una noia de 20 anys, veïna de La Grípia i estudiant d’un Cicle Formatiu de Grau Superior en Integració Social. A la Marta, li encanten els animals. És voluntària en un parell de protectores, i a més de passejar el seu gos, el Kay, també fa volts habituals amb la Plata i la Dana, les gosses de la seva parella. A la Marta fins i tot se la pot veure sovint amb les mascotes d’algunes persones grans que viuen al barri i que, en tenir certs problemes de mobilitat, no sempre poden treure els seus animals. “Igual en un dia en passejo cinc o sis, de gossos”, comenta satisfeta.

Precisament va ser en aquestes caminades per La Grípia amb les mascotes pròpies i alienes, quan va adonar-se de la gran quantitat de deixalles que hi ha acumulades a l’entorn natural del barri. I tot i que diu que no li agraden massa les xarxes socials (“Penso que creen molts prejudicis, estereotips, competències entre joves… I prou superficials som ja…”), va decidir difondre el problema a través de vídeos que va “penjar” a Instagram.

“Sigues tu el canvi que vols veure al món”, va llegir un dia en algun lloc la jove terrassenca (una frase tradicionalment atribuïda a Mahatma Gandhi). Aplicant-ne la filosofia, la Marta va posar-se mans a l’obra i va convocar una “quedada” a través d’Instagram per començar a netejar de deixalles els descampats i boscos del barri.

Gran resposta
La crida va viralitzar-se i ja s’han organitzat tres “brigades” de neteja. L’última va ser dijous passat. La tasca s’ha focalitzat per ara a l’àrea forestal adjacent a l’avinguda del Pintor Mir. En els tres dies de batudes antideixalles hi han participat una vintena de voluntaris (essencialment joves, tots al voltant dels 20 anys, i residents a La Grípia, però també a d’altres barris de Terrassa i fins i tot de Rubí i Sabadell).

“Per la pandèmia -detalla la Marta- ens hem estimat més organitzar-nos en grups petits, almenys les primeres recollides. Però la resposta a la crida que vaig fer a Instagram ha estat tan positiva que de fet ja hi ha més de 50 persones interessades a col·laborar en la neteja”.

Els treballs duren entre tres i quatre hores, limitats en tot cas per una foscor que, entrat ja el novembre, fa que la tarda s’escurci força. Identificar i extreure els residus esdevé una tasca intensa i variada. “El primer dia vam recollir fins a mil quilos de runa”, explica la jove. Electrodomèstics, sofàs, planxes… Fins i tot van trobar les restes de la tassa d’un vàter i una banyera en ple bosc que, per la dificultat de l’operació, encara tenen pendent de retirar… També han omplert bosses i més bosses de llaunes i han acumulat muntanyes de plàstics.

Suport
Per casualitat, el primer dia de neteja, la setmana passada, una patrulla de la Policia Municipal circulava per l’indret i, a banda de felicitar els joves, va avisar a Eco-Equip perquè hi enviés un camió on dipositar les deixalles. Tant l’AVV de Les Arenes, La Grípia i Can Montllor com l’Ajuntament han mostrat el suport a la recollida. Eco-equip i el Consistori han facilitat als voluntaris material perquè la duguin a terme amb més comoditat.

Aviat hi haurà una nova neteja. Qui hi estigui interessat, en podrà veure la data al compte d’Instagram de la Marta Barato (mbavi_); o bé, en la mateixa xarxa social, en el perfil creat per difondre la iniciativa (terrassa_libre_de_plasticos). Qui s’hi apunti, contribuirà a un projecte que mostra, lluny dels estereotips negatius que de vegades els afecten, uns joves compromesos amb el seu món més pròxim.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top