Publicitat
Terrassa

Llum verda als 30 km/hora i a la regulació dels patinets

El Consistori va votar ahir per unanimitat l’aprovació definitiva de l’ordenança de Mobilitat, el document que regula temes clau com la circulació dels patinets per la ciutat, redueix la velocitat a 30 km/h i per primera vegada inclou mesures restrictives en cas d’emergència climàtica. Les noves mesures entren en vigor a finals d’any o bé principis de 2021.

L’ordenança fusiona el contingut de dues ordenances vigents en aquest àmbit i actualitza la normativa, després de 25 anys de novetats legislatives. Ahir, la seva aprovació definitiva va posar fi a un llarg procés que culmina amb consens polític i ciutadà. La nova regulació ve precedida d’un llarg procés de participació i d’una consulta pública, el març de 2019.

Una de les principals novetats que incorpora la nova ordenança de Mobilitat és la reducció de la velocitat en els carrers de 50 km/h a 30 km/h. Només quedaran exemptes les vies de dos o més carrils de circulació, un 20 per cent de la xarxa viària local.

En matèria de seguretat viària, l’ordenança regula per primera vegada la circulació dels vehicles de mobilitat personal (VMP), entre ells els patinets elèctrics. La tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat va explicar ahir que es limita l’edat d’ús dels patinets a partir dels 14 anys i es fixa l’obligatorietat de circular amb casc fins a les 16.

Els patinets elèctrics no podran circular per calçades de més de 30 kms hora i mai podran fer-ho per les voreres.

Àrees blaves i verdes
En el futur, l’ordenança permetrà regular l’aparcament en l’àrea central de la ciutat mitjançant àrees blaves i àrees verdes, alliberant les voreres de vehicles i potenciant-les com espai exclusiu per a les persones. Es prohibirà, doncs, l’aparcament de motos i ciclomotors a la vorera. Aquesta mesura, però, s’aplicarà en un termini d’un any a partir de l’aprovació definitiva de l’ordenança, que es va fer ahir en un ple telemàtic.

Un altre de les novetats de l’ordenança és la regulació, per primera vegada, de restriccions en cas d’emergència climàtica, amb puntes en les emissions de diòxid de nitrogen o de partícules en suspensió.

El republicà Carles Caballero, regidor de Medi Ambient, va recordar ahir al ple la rellevància de l’entrada en vigor de la nova ordenança per la millora de la qualitat ambiental a Terrassa. Davant d’un episodi d’extrema contaminació, “es podran prendre mesures especials sobre l’accés, la circulació i l’estacionament de vehicles i restriccions totals o parcials del trànsit”.

Drets d’autoria
El de novembre va ser ahir el ple de les unanimitats. El gruix dels dictàmens i de les propostes de resolució van prosperar amb el suport de tots els grups, tot i que els partits no van perdre l’oportunitat per acompanyar l’acord del degut desmarcatge polític en precampanya. Especialment el PSC, que al llarg de tota la sessió va voler marcar perfil polític i reivindicar el seu llegat.

En el torn de debat del dictamen de l’ordenança de Mobilitat, el grup socialista va reivindicar l’autoria d’una normativa que “es va treballar en l’anterior mandat”, va puntualitzar el portaveu del PSC, Marc Armengol.

Pocs minuts abans, Carles Caballero havia retret als socialistes que donin consells al govern bipartit perquè “cada cosa que proposa aquest govern, fa tot allò que en 40 anys no han fet” els governs socialistes.

Armengol va reivindicar “més recursos pel departament de Mobilitat, que està infradotat” i va recordar al soci de govern que “qui més anys ha estat governant al PSC són Jordi Ballart i Lluïsa Melgares. Ara qui governen són vostès i per tant els que tenen la responsabilitat”.

Govern i oposició van creuar retrets també sobre un tema col·lateral com la reconstrucció del pàrquing del Portal de Sant Roc. Els socialistes van demanar “coherència” a l’executiu si parla de mobilitat sostenible i qualitat ambiental “quan encarreguen un projecte per fer un macroaparcament al bell mig de la ciutat”.

La resposta la va donar Melgares, que va titllar l’afirmació d’Armengol de “baula. No hem encarregat cap aparcament”, va afirmar.

La regidora va defensar que l’actual govern de Tot per Terrassa i ERC gestiona “amb accions, no amb anuncis”. I va explicar que la nova ordenança de Mobilitat anirà acompanyada d’una campanya de difusió.

Des de Ciutadans, Javier González havia demanat que les campanyes “no es quedin en pictogrames, opis o en xarxes socials” i que incloguin una bustiada a tota la ciutat. “En perfecte català i en perfecte castellà”, va afegir.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top