Publicitat
Terrassa

Un pressupost de 260 milions marcat per les incògnites de la pandèmia

La pandèmia de la Covid-19 deixa empremta en els pressupostos municipals de 2021, que el govern municipal va presentar ahir en roda de premsa. L’any que ve el hòlding municipal, integrat per l’Ajuntament de Terrassa i les empreses i societats públiques, tindrà un pressupost de 260,55 milions d’euros, un 1,37 per cent superior a 2020.

Els comptes del proper exercici estan marcats pel context de crisi sanitària, econòmica i social i les incerteses que comporta la pandèmia. Entre elles, les aportacions d’altres administracions. Encara no està clar si l’Estat complirà amb l’anunci de destinar fons als municipis; 10 milions d’euros correspondrien a Terrassa, segons els càlculs municipals.

Menys ingressos, més recursos
La hisenda municipal preveu que la Covid provoqui una baixada d’ingressos de 6,5 milions d’euros, que se sumen a la congelació fiscal aprovada pel ple al novembre.

Les finances municipals veuran reduïda l’entrada de diners el 2021. Esperen disposar, però, de recursos extraordinaris per un import global de 12,5 milions d’euros procedents de les obligacions financeres -més d’1 milió d’euros-, dels fons que aportaran l’Estat i la Generalitat per la pandèmia -4 milions d’euros- i de la disposició del superàvit municipal.

La flexibilització de la Regla de la Despesa hauria d’alliberar a la primavera 7,5 milions d’euros que ja tenen destí. S’invertiran de manera equitativa, amb partides idèntiques de 2,5 milions, a pressupost ordinari, a inversions i a fer front als efectes de la Covid-19.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va explicar ahir que la pandèmia ha trastocat la planificació econòmica del govern i ha tensat la maquinària municipal. L’executiu va aprovar a l’estiu un Pla de Xoc per fer front a l’emergència sanitària i per preparar la recuperació econòmica. "Un paquet de 281 mesures que són l’eix de la nova gestió municipal. Que la ciutat avanci és la nostra prioritat -afirma Ballart- i que ho faci amb l’Ajuntament al seu costat".

L’alcalde va comentar ahir que els de 2021 són "els pressupostos de la recuperació". Responen a una planificació de mandat, perquè "la pandèmia ha entrat a formar part de l’estratègia municipal".

En el mateix sentit, el tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Isaac Albert, afirma que el pressupost "és clau des del punt de vista de mandat, és molt important sobretot en l’àmbit de les inversions".

Responsable de la Hisenda municipal, Albert explica que el govern ha "d’anar amb compte amb les decisions per no hipotecar els pressupostos futurs, hem de ser sostenibles econòmicament, mediambientalment i socialment per generar camins de progrés i oportunitats per tothom".

El pressupost de 2021 fixa les prioritats del govern i destina la partida més important, 3,8 milions d’euros, a millorar la neteja de la ciutat i la recollida de residus, amb la implantació de la cinquena línia de contenidors de càrrega lateral.

Aquest capítol inclou 7 milions d’euros per a l’empresa municipal Eco-Equip, que es destinaran a l’ampliació de la flota i la millora del servei de recollida de residus.

Dins la partida de 3,8 milions també hi ha la despesa en seguretat i l’ampliació dels efectius de la Policia Municipal.

El segon bloc en volum de pressupost, dotat amb 1,8 milions, preveu millores en les activitats culturals i el suport a les entitats tant culturals com esportives, la reforma d’instal·lacions i l’organització del Mundial d’Hoquei 2022.

Les conseqüències de la pandèmia tensen de manera especial els serveis socials i el pressupost de 2021 destina 867 mil euros a reforçar projectes socials, a l’atenció a domicili i a mantenir l’1% del pressupost a solidaritat.

El projecte econòmic destina més de 600 mil euros a la millora de l’atenció ciutadana i a la digitalització, i una partida similar a l’Anella Verda, a estudis i al manteniment de les rieres, i a l’augment del parc d’habitatges de protecció pública, entre altres projectes.

Tres nous capítols s’emporten partides entre 200 mil i 300 mil euros. Són la neteja de centres educatius derivada de la Covid, els plans d’ocupació i la Societat de Comunicació, acompanyada de la caiguda d’ingressos del Cinema Catalunya.

Les incerteses
El de 2021 "es un pressupost viu -afirma Albert- . Es pressuposen ingressos i despeses, però segurament patirà variacions en els pròxims mesos, sobretot de cara al març o l’abril". La primavera serà clau per l’aplicació del superàvit de 7,5 milions d’euros. L’any vinent se sabrà també si el Govern de l’Estat executa l’anunci de fer arribar fons Covid als Ajuntaments. "Per Terrassa calculem que arribaran 10 milions, però no hi ha concreció".

Malgrat les incerteses, el govern "no pot fer bandera. Cal que les certeses siguin visibles per la ciutadania al pressupost", afirma Albert, que també va apel·lar a l’austeritat. El tinent d’alcalde va recordar ahir que les retallades aplicades a l’Ajuntament "han permès fer una feina que perdurarà". El polític no descarta que les regles de la despesa tornin el 2021. Si això passa, "cal que els pressupostos donin recursos per atendre les necessitats.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top