Publicitat
Terrassa

Salut preveu distribuir 60 mil vacunes cada setmana

El ritme de vacunació contra la Covid-19 s’intensificarà avui a Catalunya amb l’arribada del primer gran enviament de dosis de Pfizer BioNTech, que ahir va registrar un retard de 24 hores en l’entrega. Una “incidència logística” a la farmacèutica belga va afectar vuit estats europeus, que esperaven l’arribada de la remesa ahir. El problema es va solucionar a migdia i s’espera que aquest matí a primera hora les dosis arribin a destí.

Catalunya té previst rebre 60 mil dosis cada dilluns. Així ho va confirmar ahir en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés, que va comparèixer acompanyada del conseller d’Interior, Miquel Sàmper i del secretari general de Salut, Marc Ramentol. Les vacunes de Pfizer tenen una supervivència de cinc dies i el pla dissenyat per Salut preveu que cada entrega de 60 mil dosis pugui ser administrada entre dimarts i divendres.

Diumenge, la campanya de vacunació va començar de manera simbòlica a la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet i, respectant el principi d'”equitat territorial”, a una residència de cada regió sanitària. A la Metropolitana Nord, a la qual pertany Terrassa, la primera vacunació es va fer a la residència Sabadell Gent Gran, de la veïna ciutat.

Tot apunta al fet que al llarg d’aquesta setmana començarà la vacunació a les residències de Terrassa, però ahir encara no s’havia tancat quina serà la primera receptora ni el dia de vacunació. En el disseny de les rutes intervenen múltiples factors, alguns relacionats amb el perfil de les residències -com el nombre de residents, que es tracti d’un centre “verd”, sense casos positius- i també logístics, com l’encaix en les rutes dels equips de vacunació.

Durant la roda de premsa d’ahir la consellera Vergés va anunciar que la Generalitat extingirà el 31 de gener el seu contracte amb Ferroser, la filial de Ferrovial encarregada del rastreig de virus a Catalunya, i serà l’Agència de Salut Pública de Catalunya qui assumirà a partir de llavors aquesta funció.

Vergés va definir l’inici de la vacunació com “una nova etapa de la gestió de l’epidèmia” per a la qual s’ha preparat “un nou programa de salut pública”, en concret el sisè des que comencés la pandèmia.

Aquest nou programa preveu que sigui Salut qui assumeixi totes les funcions de rastreig, incorporant entre 450 i 750 persones encarregades de seguir el rastre de contactes de positius a partir del 31 de gener, el que suposarà un cost addicional de 19 milions d’euros.

Es mantenen les restriccions
Tot i els rumors d’un imminent enduriment de les restriccions, la Generalitat ha decidit mantenir les actuals en vigor fins a l’11 de gener, de manera que la Nit de Cap d’Any el toc de queda serà a la 1 de la matinada i la de Reis a les 23 hores. Així ho va anunciar la Generalitat el 18 de desembre en presentar el paquet de mesures per les dades nadalenques, si bé es va avisar que ahir, dia 28, es podrien endurir en funció de l’evolució del virus.

El conseller Miquel Sàmper va advertir diumenge a RAC1 que el toc de queda es podia retocar per Cap d’Any si les dades empitjoraven. Finalment s’ha decidit mantenir les restriccions, de moment. Ahir, la consellera Vergés va dir que la ciutadania catalana ha donat “una molt bona resposta” per Nadal i Sant Esteve”, però va insistir en què “no descartem res” els dies vinents si les dades empitjoren.

D’aquesta manera, fins a l’11 de gener seguirà vigent el límit de reunions de sis persones, amb l’excepció del 31 de desembre, i l’1 i el 6 de gener, quan es podran ampliar a 10 persones sempre que no excedeixin dues bombolles de convivència; el toc de queda nocturn es manté -a partir de les 22 hores-, però la nit de Cap d’Any s’amplia a la 1 de la matinada, i la nit de Reis a les 23 hores.

Pel que fa a la mobilitat, segueix el confinament perimetral de Catalunya, mentre que la mobilitat interior queda restringida a l’àmbit comarcal tota la setmana.

Pel que fa al sector de la restauració, seguirà podent obrir i servir a l’interior de l’establiment només en dues franges: de les 7,30 hores a les 9,30 hores per a esmorzars i de les 13 hores i les 15,30 hores per a dinars.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top