Publicitat
Terrassa

Confinament local i restriccions al comerç

El Govern torna a endurir les restriccions passades festes i a partir de dijous 7 de gener i durant deu dies imposa de nou el confinament municipal, el tancament de centres comercials i gimnasos, alhora que començarà a vacunar ja als sanitaris, en paral·lel a la gent gran a les residències. Els caps de setmana només podrà obrir el comerç essencial.

Així ho va anunciar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa juntament amb el titular d’Interior, Miquel Sàmper. Vergés va explicar aquesta “nova parada social i del país” per intentar “mantenir el virus a ratlla”.

L’increment de les restriccions respon, va explicar ahir la consellera, a la necessitat de posar fre a l’avanç de la pandèmia, que en aquest moment provoca 2 mil ingressos diaris a Catalunya. Les dades epidemiològiques continuen empitjorant. El risc de rebrot va escalar ahir fins als 500 punts (74 més que diumenge) i la Rt, l’índex que marca la velocitat de propagació, ja està en 1,27, quan diumenge estava en 1,11. També puja la incidència a catorze dies, de 394,87 a 409,14.

Les noves restriccions inclouen un confinament perimetral municipal cada dia, amb les mateixes excepcions vigents. Entre els dies 7 i 17 de febrer es podrà sortir del municipi per anar a treballar, anar a l’escola, per emergències mèdiques, per visitar familiars o per tenir cura de persones grans. En aquests casos, els Mossos d’Esquadra poden requerir una declaració d’autoresponsabilitat i/o document acreditatiu.

Per sectors, els comerços no essencials quedaran tancats els caps de setmana. Podran obrir entre altres supermercats i farmàcies. Entre setmana podran obrir aquells que tinguin menys de 400 metres quadrats de superfície. Els centres comercials tornaran a clausurar-se.

Sense canvis en la restauració
Pel que fa a la restauració, seguirà com fins ara, amb franges horàries per servir només durant els esmorzars -de 7.30 h a 9.30 h- i els àpats -de 13 h a 15.30 h-.

Els deu dies de “nova parada social i de país”, la cultura no veu alterat el seu actual ritme d’activitat, marcat per les restriccions d’aforament. Teatres, cinemes, auditoris i sales de concerts es mantenen oberts amb el 50 per cent d’audiència, sempre que no se sobrepassin les 1.000 persones.

Les noves restriccions sí que afecten a partir de dijous a les activitats esportives. Vergés va anunciar ahir que tornen a tancar els gimnasos i equipaments esportius amb instal·lacions interiors. Només es mantenen obertes les activitats esportives a l’aire lliure i amb un 50 per cent de l’aforament. Les piscines poden obrir, però amb un 30 per cent del seu aforament.

La competició no professional també se suspèn i el calendari esportiu no professional s’atura.

Les noves restriccions afecten parcialment a les escoles. Salut va anunciar ahir que les escoles obriran com estava previst, l’11 de gener, tot i que les activitats extraescolars queden suspeses. Totes les activitats de lleure -esplais, sortides- no es poden realitzar entre el 7 i el 17 de gener i les extraescolars es limiten al grup bombolla.

Pel que fa a les trobades familiars o d’amics, es permeten sempre que no se superin les 6 persones, llevat que siguin convivents, i no suposin la coincidència de més de dues bombolles de convivència.

El Govern recomana que es limitin les trobades familiars o socials en locals tancats, incloent-hi domicilis, i que en les visites a familiars depenents o en situació de vulnerabilitat, el contacte sigui només amb persones d’una mateixa bombolla de convivència.

Teletreball
El conseller Miquel Sàmper va detallar ahir els canvis en la mobilitat. El polític demana a la ciutadania que redueixi la mobilitat el màxim possible, s’opti pel teletreball sempre que es pugui i que, en cas de desplaçament, es dugui a sobra el certificat autoresponsable, amb documentació acreditativa.

Segons va precisar ahir el conseller Sàmper, la tornada al confinament municipal comportarà a partir de la mitjanit del 6 al 7 de gener la fi del tancament perimetral a les comarques del Ripollès i la Cerdanya, així com l’equiparació comarcal de l’Alt Urgell i Andorra. En aquestes comarques, com a la resta de Catalunya, el confinament passarà a ser municipal durant els set dies de la setmana.

Sàmper defensa que el tancament perimetral municipal és “més fàcil” de controlar que el comarcal, perquè amb el suport dels 216 cossos de policia local hi ha més disponibilitat per establir controls a les sortides dels municipis que a les comarques. Malgrat que el confinament serà municipal, es mantindrà l’excepció per permetre la circulació si és per tornar a casa a les persones que han passat les festes nadalenques en segones residències, hotels o cases rurals.

2.500 euroe per Pime afectada
El Govern també va aunciar que donarà 2.500 euros per establiment comercial a aquells que es vegin obligats a tancar entre el 7 i el 17 de gener, coincidint amb les noves restriccions.

Fonts del departament d’Empresa van explicar ahir que aquestes primeres ajudes d’emergència formen part d’una línia d’ajuts específica dotada amb 10 milions d’euros. Es donaran a pimes que es vegin obligades a tancar durant aquests dies.

La patronal Pimec havia tornat a reclamar ahir al Govern “mesures compensatòries directes” a les empreses i va alertar que les restriccions perimetrals dels municipis “poden tancar el 40% de les pimes de tots els sectors afectats, més enllà del comerç”.

Pimec va reaccionar a les noves restriccions del Govern insistint que cal utilitzar els diners del fons REACT-EU, dotat 1.700 milions, i va recordar “la total compatibilitat de l’activitat empresarial amb les màximes garanties de seguretat i prevenció de la salut de les persones”. A més, sosté que pimes i autònoms “han fet un gran esforç econòmic a l’hora d’adaptar els seus negocis als requeriments de la pandèmia”, mentre la caiguda de la demanda “està generant una situació d’inviabilitat”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top