Publicitat
Terrassa

Les farmàcies egarenques són el millor radar Covid

Una pacient arriba a la farmàcia del barri perquè fa dies que estossega una mica i té dècimes de febre a la nit. “Res estrany”, explica a la farmacèutica. Cada hivern supera dos o tres refredats sense conseqüències a base de Paracetamol. A l’altra banda del taulell, però, aquesta vegada la farmacèutica actua com a radar Covid i detecta una sospita de positiu. La deriva al CAP, on s’activa el protocol de detecció i el rastreig de contactes.

El dispositiu forma part d’una prova pilot que s’ha consolidat impulsada pel Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental i del Vallès Oriental, en col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i del Servei Català de la Salut. L’objectiu és “detectar sospites de positius a les farmàcies de barri, donar informació i conscienciar”, explica David Ferrandiz, epidemiòleg del Servei Epidemiològic.

El prova va durar quatre mesos -entre el 15 de setembre i el 15 de novembre de 2020- i els resultats van superar totes les expectatives. Un 34% dels pacients derivats des de les farmàcies egarenques i que van arribar al seu CAP de referència van donar positiu en Covid.

“Tots són casos que podien escapar a la detecció i que gràcies a l’ull clínic del farmacèutic han entrat al sistema, detectant positius i frenant les cadenes de transmissió”, comenta Ferrandiz.

L’epidemiòleg recorda que fins ara “no hem tingut en compte que tenim un sanitari a peu de carrer, a tots els barris de les ciutats. La gent va a la farmàcia per simptomatologia lleu, una petita congestió, febre, tos característica. És el farmacèutic el que diferencia si es tracta d’una tos no habitual i si els símptomes són coincidents amb infecció per coronavirus”.

Durant els quatre mesos de prova pilot a la ciutat es van fer 231 accions DIC (detecció, informació i conscienciació). D’aquestes, 150 han comportat derivacions als CAP d’usuaris amb símptomes compatibles amb Covid o bé en detectar un contacte estret amb positiu que d’altra manera hauria “escapat” als circuits de detecció. Del total de 77 persones que van ser ateses als centres d’assistència primària, 26 van donar positiu en coronavirus.

A peu de farmàcia, els professionals estan fent una doble tasca de detecció i conscienciació. El programa, que ja es estable, inclou l’entrega d’un fulletó de derivació farmacèutica amb el segell de l’oficina que el sospitós de covid porta al CAP. Per raons de confidencialitat, el document no incorporava fins ara les dades personals.

“Estem perfeccionant el circuit -explica David Ferrandiz-, via consentiment signat pel sospitós de Covid. L’experiència dels farmacèutics ha estat clau per polir el protocol”. Les millores en el procediment permetran reduir el nombre de persones que, tot i ser derivades per les farmàcies, no van al CAP.

Des de la setmana passada, el procés incorpora connexió telemàtica entre les farmàcies i els centres de primària. El farmacèutic remet el formulari digital al CAP amb el consentiment signat del pacient. “La primera prova l’estem fent a Terrassa i d’aquí a dues setmanes la farem també a Granollers”, comenta David Ferrandiz. El sistema permet fer la traçabilitat del virus i trucar a l’usuari si no va al CAP.

El protocol inclou també l’entrega als sospitosos de Covid, als contactes estrets amb positius i a la població en general d’un segon fulletó informatiu editat per l’Ajuntament de Terrassa amb informació per prevenir els contagis.

Des del Servei de Vigilància Epidemiològica de la Generalitat al Vallès Occidental agraeixen als farmacèutics “la seva predisposició a col·laborar. El farmacèutic és una peça clau del sistema sanitari pel seu contacte permanent amb la ciutadania. Cal donar-li veu i un paper actiu” en aquesta pandèmia, defensa Ferrandiz. El resultat de la prova pilot dóna uns nivells de detecció molt superiors als cribratges convencionals. Les farmàcies han detectat contagis que d’altra manera haurien escapat al sistema i, un cop detectat els positius, han frenat la transmissió del virus.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top