Publicitat
Terrassa

Òscar Intente: “Fabra és escriure, llegir i pensar en català”

L’obra d’humor “Pompeu Fabra: jugada mestra!” ha tingut lloc al Teatre Principal

Publicitat

“Amb la paraula hi ha la pau i la pau rau a la paraula”, així és com ha conclòs, després de fer un repàs de la importància de Pompeu Fabra amb la llengua catalana, l’espectacle d’humor “Pompeu Fabra: jugada mestra!” de l’actor terrassenc Òscar Intente, al Teatre Principal de Terrassa, on s’ha enfrontat ell sol davant de més de 80 persones

Pompeu Fabra, enginyer industrial i lingüista espanyol, és conegut per haver establert la normativa moderna de la llengua catalana. És per això que Intente, vestit de tenista modernista i amb una raqueta de tenis com a complement, al llarg dels prop de cinquanta minuts que ha durat l’obra, ha fet un repàs de la seva biografia amb un to humorístic i jugant amb les paraules.

El tenis ha tingut un paper important i ha sigut el fil conductor de l’obra, “he vingut a parlar d’algú que jugava a aquest esport per plaer”. Fabra feia d’àrbitre, posava ordre a l’esport, igual que ho va fer amb la llengua catalana. D’aquesta manera s’ha centrat principalment en la importància que va tenir el lingüista en la “tasca d’ordenar una llengua dispersa amb un present molt castellanitzat”. Era tot un repte endreçar la llengua i “es va endinsar en l’olla de grills que era la llengua catalana, que tothom escrivia com podia”. 

La passió que tenia Fabra per la llengua va començar des de jove, jugava a fer llengües barrejant-ne d’altres, “la llengua ja era un joc pel petit Pompeu”. Es va adonar que calia fer alguna cosa perquè els catalans poguessin escriure amb la seva llengua, d’aquesta manera va construir la seva empresa: que consistia en la reconstrucció d’una llengua nacional, el català. “Fabra va lluitar fins a la mort contra la mort”, ja que, tal com ha expressat l’actor, una llengua morta és irreparable. Per tant, “Fabra és escriure, llegir i pensar en català”.

Publicitat
Òscar Intente: “Fabra és escriure, llegir i pensar en català”
To Top