Publicitat
Terrassa

Els Bellots II avança cap a la creació de 4 mil llocs de treball

Els futurs llogaters del polígon són empreses logístiques i de l’e-comerç que obren la porta als contractes de proximitat

Els terrens d'Els Bellots II, amb el massis de Sant Llorenç al fons /Alberto Tallón

El futur del polígon industrial Els Bellots II, situat al peu de l’autopista C-58, entre l’avinguda del Vallès i l’N-150, comença a prendre forma. Els propietaris dels terrenys, dos gegants de la promoció i l’explotació del sol industrial, negocien amb empreses del sector de l’e-comerç interessades a instal·lar les seves factories a Terrassa.

“Es tracta d’un projecte molt important per a la ciutat -explica Esteve Llonch, membre de la junta de compensació i del consell rector del polígon Els Bellots II-. Una iniciativa en què treballem de valent perquè es concreti amb la màxima celeritat”. El polígon afronta en aquest moment la fase de planejament urbanístic, però els promotors ja han posat fil a l’agulla per a l’ocupació de les parcel·les, en el context d’una demanda creixent de sol industrial de gran format.

Diverses empreses han mostrat el seu interès per instal·lar-se al polígon industrial Els Bellots II. “Són operadores logístiques i del sector del comerç en línia que requereixen milers de treballadors”, explica Llonch, que de moment es reserva el nom de les futures candidates a llogateres.

El ple de juny aprovarà definitivament la modificació del POUM que ha modificat el format del polígon incorporant grans parcel·les

Sí que detalla que entre les empreses disposades a ocupar espai a Els Bellots II hi ha logístiques de darrera milla, “dedicades a l’entrega i recollida de compres online i també al retorn de l’e-comerç”, un sector que requereix molta mà d’obra en els processos de manipulació de producte (recepció, revisió, classificació, manipulació, empaquetatge, etc).

Les firmes estarien en disposició, un cop entrin en servei a la ciutat, d’oferir feina a un ampli ventall de perfils professionals, des de personal no qualificat, fins a especialistes en tecnologia, enginyeria logística, informàtics i t comandaments intermedis.

Un estudi dels promotors sobre la implantació d’aquestes activitats i del mercat laboral conclou que les noves empreses generarien “4 mil llocs de treball directes i al voltant de 8 mil indirectes, tot i que aquesta darrera xifra és estimativa”, puntualitza Llonch.

Formació “ad hoc”
El polígon industrial Els Bellots II ja treballa en la perspectiva de nodrir les noves empreses amb professionals egarencs, amb residència a pocs minuts de les factories. Els promotors recorden que en aquest moment les grans corporacions busquen parcel·les de gran format, ben comunicades i valoren especialment disposar d’un mercat laboral proper, un entorn urbà amb capacitat de donar resposta a la seva demanda de perfils professionals.

94,8 hectàrees de sol ocupa el sector d’Els Bellots II. El tram més gran, 335 mil m2, correspon a les grans parcel·les

Amb l’objectiu que l’equació professional-formació-empresa es resolgui positivament a Els Bellots II, els promotors ja treballen amb l’Ajuntament de Terrassa per “establir un pla de formació a mida de les necessitats de les empreses, de manera que quan estiguin operatives ja puguin disposar dels professionals”. Llonch explica que la idea és “aprofitar el període d’edificació i equipament de les naus per a fer la formació dels treballadors”. Al pla de formació, que inclourà diferents nivells de qualificació professional, s’incorporaran centres de formació i hi ha la voluntat de treballar de la mà de l’UPC.

Carles Caballero, regidor d’Urbanisme, confirma aquest procés de treball conjunt en l’àmbit urbanístic i també des de l’àrea municipal de Promoció Econòmica. La iniciativa sumarà els esforços del sector econòmic, la política i la formació, amb l’objectiu d’oferir sortides laborals a la ciutadania i consolidar un nou motor econòmic a la ciutat.

“Aquest és un sector estratègic per generar llocs de treball per a molta gent en l’etapa postpandèmia”, comenta Caballero.

Dos multinacionals
Els Bellots II ocupa un àmbit de 94,8 hectàrees i té capacitat per a posar al mercat 335 mil metres quadrats de superfície per a parcel·les de gran format, 60 mil metres quadrats per a indústria mitjana i 55 mil metres quadrats per al sector terciari (oficines, hotels etc. ). L’Ajuntament passarà a ser el titular d’un 10% per la via de l’aprofitament urbanístic.

La propietat d’Els Bellots II està actualment en mans de dues multinacionals de la promoció i l’explotació de polígons industrials. La primera ja exerceix com a promotora i la segona ha signat acord amb els propietaris per adquirir un paquet important del polígon i participar en el seu desenvolupament. Juntes sumen més del 80% de la propietat del sector. Les dues multinacionals gestionen milions de metres quadrats industrials a Europa.

Dos són els propietaris i promotors majoritaris del sector. Dues multinacionals de la comercialització de polígons que gestionen milions de m2 a Europa

Els promotors han valorat l’estratègica situació d’Els Bellots II, al peu de l’autopista C-58. Les bones comunicacions han estat clau perquè les multinacionals hagin tancat la compra del polígon. Les empreses que lloguin els espais necessitaran una connexió ràpida amb el Port de Barcelona “a través del IV Cinturó, cap a l’A-2 i directes al port. També per la C-58, cap a l’AP7 en direcció a França i a Madrid”.

El nou pla d’ordenació que ara s’ha de redactar ha de contemplar noves connexions a la xarxa de carreteres amb capacitat per el tràfic de camions i vehicles que generarà el nou sector industrial. El pla original preveu la construcció de nous ramals d’accés a l’autopista C-58 en els dos sentits de la marxa. També la creació d’un viaducte sobre l’autopista que connecti el districte 7 (Can Parellada i Les Fonts) amb el sector d’Els Bellots.

Els anys que trigaran les empreses a estar operatives. Calen 1,5 anys de tramitació urbanística i 2,5 d’obres

Amb el desenvolupament del polígon se suprimiran dues de les tres línies d’alta tensió que travessen el sector. Concretament la línia Hospitalet-Mas Figueres i la línia Adrall-Mas Figueres. L’eliminació de la tercera es va descartar donat que requeria la construcció d’un mur de contenció que provocava un gran impacte ambiental i disparava els costos.

El ple de juny aprovarà la modificació de POUM que va reformular el sector

L’inici d’activitat de les grans logístiques d’Els Bellots II haurà d’esperar un mínim de quatre anys. La urbanització del sector i la construcció i equipament de les naus requerirà de 2,5 anys d’obres, informen des de la junta de compensació. A aquest calendari cal sumar la tramitació urbanística, que difícilment estarà enllestida abans d’un any i mig.

El ple de juny votarà l’aprovació definitiva de la modificació puntual del Pla d’Ordenació Municipal de Terrassa (POUM) que reformula el polígon Els Bellots II. D’aquesta manera, deixa enrere el format de solars petits i mitjans per adaptar-se a la nova demanda de grans parcel·les per part de les empreses de gran format i les plataformes logístiques.

La modificació del POUM comporta la redacció d’un nou pla parcial i nous projectes de reparcel·lació i d’urbanització.

La modificació puntual del POUM va arrencar el mes de m’afig de 2019, en el darrer ple de l’anterior mandat. En aquell moment, els promotors van presentar el projecte a totes les formacions del Consistori, a les patronals i als sindicats.

L’objectiu era sumar consensos a una modificació de POUM que va superar la tramitació sense cap al·legació, a banda de la formulada per un veí.
El polígon industrial d’Els Bellots II es reactiva després d’anys de paràlisi. La crisi econòmica i els costos d’urbanització del sector hi han endarrerit la materialització del projecte.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Els Bellots II avança cap a la creació de 4 mil llocs de treball
To Top