Publicitat
Terrassa

Als CAP, el volum de visites supera ja el de la primera onada

La cinquena embranzida de la pandèmia tensa l’atenció primària a la ciutat

Dos professionals del CAP Terrassa Nord atenen una pacient amb sospita de Covid al mòdul annex del centre. /Nebridi Aróztegui

La pandèmia continua desbocada entre els col·lectius sense vacunar i els contagis s’acumulen als centres d’atenció primària de tot Catalunya, també a Terrassa. Una radiografia de la situació al CAP Terrassa Nord mostra quina és la realitat que afronten en aquest moment els professionals de la primària, que atenen un repunt de la Covid a les portes de les vacances.

Pacients, a la porta del mòdul annex al CAP Terrassa Nord. /Nebridi ArózteguiDes del dispositiu expliquen que l’activitat s’ha disparat les darreres dues setmanes, després d’un final de juny que alguns han batejat com “la tempesta perfecta”: revetlla de Sant Joan, final de curs, obertura de l’oci nocturn i supressió de la mascareta al carrer, tot durant la setmana del 21 al 27 del darrer mes.

Quinze dies després, l’estadística del CAP Terrassa Nord mostra l’impacte de la variant Delta de la Covid-19, que ja és majoritària entre la població no vacunada.

En pocs dies
El dimarts 22 de juny, just abans de la revetlla, “el CAP atenia una mitjana d’entre 2 i 3 nous positius al dia -explica la doctora Montserrat Ureña, directora de l’àmbit d’Atenció Primària i Salut Pública del Consorci Sanitari de Terrassa (CST). El cap de setmana posterior a Sant Joan ja ateníem 6 nous pacients amb Covid cada jornada i, aquesta setmana, superem els 25 diaris, amb alguna punta de 40 al CAP Sant Llàtzer”.

L’estadística dels pacients sospitosos de Covid que arriben al CAP és molt més alta i ja és més alta en un 50 per cent que la primera onada. El maig de 2020, el centre atenia diàriament 200 pacients sospitosos de Covid. Actualment, cada jornada arriben a les portes del CAP Terrassa Nord una mitjana de 300 persones amb simptomatologia compatible amb la pandèmia.

L’increment de la pressió es viu també a la centraleta del centre d’atenció primària, on fa dues setmanes es rebien 400 trucades i ara se n’atenen mil, relacionades amb la Covid i amb la resta de patologies.

La doctora Ureña explica que ara el perfil del pacient Covid “és el d’un home o una dona de 26 anys, més jove que al juny, que era de 32 anys”. Es tracta de “positius amb poca complexitat”. Els joves arriben al CAP amb “mucositat, mal de cap i/o febrícula. De seguida que confirmem el positiu, amb un test ràpid i una PCR, fem l’estudi de contactes. Estem comprovant que el percentatge de contagis s’ha disparat”.

L’increment de la demanda tensa els CAP, on atenen pacients joves amb poca complexitat

La variant Delta és més transmissible i, si el dia de Sant Joan un 2 per cent de pacients donava positiu en un test d’antígens, ara la prevalença s’ha disparat fins al 30 per cent.
A diferència de les anteriors onades, les derivacions a l’hospital que acaben en ingrés són mínimes. “Estem veient alguns contagis de pares, tiets o avis. Els ingressos són de persones que no tenen la pauta completa de vacunació, majoritàriament persones d’entre 40 i 60 anys.” Els indicadors epidemiològics diuen que la cinquena onada està arribant als hospitals, tot i que amb un creixement lent dels ingressos i pràcticament nul·la repercussió a les UCI.

La primària afronta una triple pandèmia: la Covid, la vacunació i els crònics

“Estem atenent pacients joves, de poca complexitat i amb poques derivacions a l’hospital -comenta la doctora Ureña-, però el volum de pacients és molt alt i el creixement ha estat molt més exponencial.”

La directora explica que, als centres, els professionals viuen aquests dies “una triple onada. La de la Covid, la de la vacunació i la dels pacients crònics. Estem recuperant les visites i veiem molts pacients amb la situació alterada, després de molts mesos sense anar al metge”. Els CAP havien anat obrint agendes i ara els preocupa que la pandèmia els obligui a trepitjar el fre.

El repunt de casos augmenta l’estrès dels professionals a les portes de les vacances

A les consultes preocupa el factor emocional d’uns equips que “esperen l’arribada de les vacances d’aquí tres setmanes, després d’un any de tensió i sense aturador”. El repunt genera un estrès afegit entre els professionals de la salut per la perspectiva de no poder fer vacances.

En aquesat moment, les plantilles ja no estan al complet. Alguns han agafat vacances al juliol i hi ha algunes baixes per Covid, tot i que poques amb relació a les primeres onades.

Salut no farà tests als contactes asimptomàtics i demana reclusió

L’objectiu és evitar un nou confinament domiciliari. Salut ha anunciat que no farà tests als contactes asimptomàtics dels positius per Covid. Se’ls farà seguiment i se’ls atendrà si presenten simptomatologia preocupant però, si estan bé, hauran de respectar igualment la quarantena a casa. La conselleria insisteix en la necessitat de complir amb l’aïllament domiciliari com a mesura per tallar la cadena de transmissió.

Les persones amb símptomes, positives d’una prova diagnòstica o que rebin un SMS a través del gestor o de l’eina contactecovid.cat, caldrà que facin un correcte aïllament per poder tallar la cadena de contagis. Només estan exemptes de fer-ho aquelles persones vacunades amb la pauta completa que siguin contactes estrets i no presentin símptomes.

Els 21 mil casos positius detectats la darrera setmana a Catalunya compliquen molt el rastreig de contactes, d’aquí la importància que totes les persones que hagin mantingut vincle estret amb un positiu es tanquin a casa deu dies.

Dijous, Salut confirmava un nou rècord de contagis amb 8 mil nous positius en un dia, just abans que ahir, divendres, entressin en vigor les restriccions a l’oci nocturn. Les autoritats sanitàries esperen que el tancament de les discoteques i la recomanació de portar la mascareta capgirin la situació en dues setmanes.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Als CAP, el volum de visites supera ja el de la primera onada
To Top