Publicitat
Terrassa

La primera reparació del Vapor Ros costarà un milió d’euros

En la primera fase de les obres del Vapor Ros se substituirà la coberta i es repararà un dipòsit i el forjat

La primera actuació de les obres de reparació del Vapor Ros, que va començar a principis de juliol, té un cost d’un milió d’euros. En aquesta primera fase es durà a terme tres reparacions, que són substituir la coberta, reparar un dipòsit i del forjat i la neteja dels falsos sostres. L’arquitecta Sònia Martínez, cap del Servei Tècnic de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, ha explicat en una visita d’obres aquest matí que el Vapor Ros “està format per una nau central, i unes naus laterals articulades, en forma de ele, i dues construccions auxiliars, que donen al Portal Nou”. La reforma va començar a principis d’aquest mes, i la seva durada serà d’uns quatre mesos i mig, aproximadament.

Ara s’està reparant la part central del complex i, el mes d’agost, aprofitant que les activitats que encara es fan a aquest edifici cessaran “s’executaran les actuacions a les naus laterals”, explica Martínez. L’arquitecta ha afegit que “està previst treure tot el fibrociment de tot l’edifici”, que ha arribat al final de la seva vida útil, el que suposen uns 5.800 metres quadrats i se substituiran per “una coberta de planxa, que es farà in situ”, diu Martínez. També es repararà un antic dipòsit d’aigua, que està en desús, i se’l recobrirà de formigó i s’arreglaran les seves armadures. El complex té 10.200 metres quadrats de superfície construïda.

Fins al novembre

Tot això forma part d’una primera fase, que es preveu que conclourà a mitjans del pròxim mes de novembre. Posteriorment, s’iniciarà una segona fase que inclou la reparació dels tancaments, en les obertures de les façanes que, diu l’arquitecta de la Generalitat, “estan en bastant mal estat malament” i també s’actuarà en altres elements malmesos.

A la segona fase s’actuarà a l’interior, cosa que no afectarà les activitats que hi ha en l’actualitat dins de l’edifici, que són el gimnàs Espai Tosca, diferents tallers (pintura, cuina, gravat, imatge i so) i dos habitatges, un amb menys activitat, ja que els inquilins no hi fan vida diària i l’altra on es viu de manera permanent. La tercera fase, prevista per setembre o octubre, s’adequarà el sostre del pàrquing mentre que la quarta, per octubre o novembre, serà a on hi havia un bingo.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

El primer que es va fer es va consensuar amb els veïns un pla d’etapes, sempre buscant que no els hi afectés. Per això, es va acordar que, durant aquest mes d’agost, no podran fer les seves activitats i, el mes de setembre, podran reprendre-les. Per aquesta segona actuació, com va dir la cap del Servei Tècnic de la Direcció General de Patrimoni, encara no hi ha pressupost.

De moment, la Generalitat estudia, segons Martínez, les possibilitats de futur d’aquest complex i quin pot ser el seu ús. També va aclarir que, fa uns dies, a on hi havia un aparcament, es va enfondrar una part del forjat, però s’ha analitzat el lloc i “en principi no hi ha cap patologia més”.

Una herència

La Generalitat és la titular de l’edifici per herència testada en ple domini de l’herència de Francisco Cabeza Fonseca, l’últim titular. Cabeza va llegar el complex a la Generalitat que la va acceptar. El titular, que mantenia una mala relació amb l’Ajuntament de Terrassa, va deixar escrit que, durant trenta anys, el consistori no podria utilitzar aquest espai.

Per uns problemes a l’estructura del Vapor Ros, l’ajuntament va instar a la Generalitat, amb un requeriment urbanístic, a què procedís a la reparació de les parts més malmeses de l’edifici.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La primera reparació del Vapor Ros costarà un milió d’euros
To Top