Publicitat
Terrassa

Les stolpersteine ja es poden veure al Castell Cartoixa

Les plaques en record dels primers onze egarencs represaliats pel nazisme s’instal·laran a l’octubre a la vorera del domicili dels deportats

El Castell Cartoixa acull la mostra de les primeres stolpersteine / nebridi aróztegui
Publicitat

Des d’aquesta setmana s’exposen públicament les primeres onze llambordes stolpersteine que recordaràn els terrassencs deportats als camps de treball i d’extermini nazis. Una vitrina al Castell Cartoixa de Vallparadís permet veure les peces i conèixer la histp“oria dels represaliats gr`àcies a un panell explicatiu.

El proper mes d’octubre, l’Ajuntament instal·larà les primeres llambordes commemoratives en homenatge als terrassencs i terrassenques que van patir la deportació als camps d’extermini nazis. Les stolpersteine (en alemany, “pedra que et fa ensopegar”), són petites llambordes recobertes amb una placa de llautó que porta inscrit el nom i altres dades de persones que van ser víctimes del nazisme. S’instal·laran a la vorera, davant de llocs vinculats amb aquella persona, com ara la casa on va viure. La funció de les llambordes és cridar l’atenció del vianant i promoure l’interès per conèixer la història.

«Això és precisament el que el Govern municipal vol aconseguir amb aquest projecte -explica la regidora de Memòria Històrica Ona Martínez– , i amb tot el programa de Memòria Democràtica: fer que la ciutadania s’aturi un moment en el seu camí, que ensopegui amb el passat, que descobreixi, que reflexioni i sobretot que no oblidi». I afegeix: «En el moment que estem vivint, amb moviments totalitaris que blanquegen el feixisme i promouen la xenofòbia, és més important que mai que no oblidem perquè no es repeteixi la història».

Els primer egarenc homenatjats són : Josep Cirera Mayol; Joan Gras Puigmartí; Félix Izquierdo García; Josep Julià Bruguera; Bernardo A. Martínez Castillo; Àngel Olivares Gallego; Ramon Pere Moragues; Martí Puig Ferrer; Joaquim Sala Prat; Agustín San José Calasanz i Juan Sánchez Martínez.

En paral·lel a aquest projecte, l’Ajuntament ha posat en marxa el mapa interactiu de la Memòria Democràtica de Terrassa, un nou mòdul de l’emap municipal que, entre d’altres informacions, permet veure la futura ubicació de les stolpersteine i informació de cada deportat.

Publicitat
Les stolpersteine ja es poden veure al Castell Cartoixa
To Top