Publicitat
Terrassa

0,4 litres de pluja confirmen el rècord de l’any més sec a Terrassa des de 1950

La ciutat comptabilitza 174,4 litres des de gener, la dada més baixa en set dècades

Els núvols van cobrir Terrassa gairebé tot el dia d’ahir per no va ploure / ALBERTO TALLÓN

Ni mig litre d’aigua va descarregar a Terrassa la pertorbació que va creuar la costa catalana dilluns. Durant el dia, molts ulls van estar pendents del cel i de l’abast de la precipitació, especialment a la ciutat, on estava en joc un rècord històric.

Amb 0,4 litres de pluja, Terrassa suma 174,4 litres de precipitació des del mes de gener, una mesurament clarament per sota dels 190 litres que van caure en el mateix període de 1965, any rècord de sequera a la ciutat. Fins ara.

Estem doncs davant d’un episodi de sequera pluviomètrica que dura vuit mesos i que Terrassa no ha viscut en les darreres setanta dècades. Els mapes mostren una dent de serra, amb anys plujosos i exercicis secs, però cap com l’actual.

El règim pluviomètric de la tardor haurà de confirmar a partir d’ara si l’any 2021 acaba sent un any rècord de poca precipitació. 2015 va ser l’any amb menys precipitació a la ciutat, amb 332 litres. Per igualar el rècord, hauria de precipitar a la ciutat en els quatre mesos vinents 158 litres, la diferència entre els 174,0 que han caigut fins ara i el sostre de 2015.

Els meteoròlegs expliquen que el canvi climàtic ha intensificat els episodis de pluja de tardor, ara més virulents, alhora que les pluges de la primavera són més suaus. L’increment de la temperatura terrestre i de les aigües marines, especialment a la Mediterrània, en contrast amb l’atmosfera més freda de la tardor, genera grans aiguats.

Menys pluges, més virulentes
“Els darrers dies els dies de pluja s’escurcen, són menys”, comenta el meteoròleg terrassenc Marc Silvestre. “No és que plogui menys, és que quan plou ho fa de manera més virulenta”.

Caldrà veure com es comporta el clima els mesos vinents. Les estadístiques diuen que els anys amb primaveres seques acostumen a tancar amb registres baixos. Aquesta tardor confirmarà o no la tesi.

La darrera primavera ha estat especialment poc plujosa a Terrassa. El més amb més precipitació va ser l’abril, amb 31 litres, seguit del maig, amb 25 litres, i del juny, amb només 6 litres de precipitació. En total, 62 litres en un dels períodes climatològicament marcats per les pluges a la Mediterrània.

L’agost que acaben d’acomiadar també ha estat inusualment sec. Només van ploure 2,6 litres dijous dia 19 i 4,4 litres dimarts 24.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
0,4 litres de pluja confirmen el rècord de l’any més sec a Terrassa des de 1950
To Top